Bolezni

  • Prehranska preobčutljivost
    Prehranska preobčutljivost

V Alergološki ambulanti se najpogosteje srečujemo s pacienti, ki imajo že znane alergijske bolezni dihal, npr. seneni nahod, hkrati pa opažajo težave v ustih ali v trebuhu, ki so lahko posledica uživanja nekaterih sorodnih alergenov v živilih.

V zadnjem času vedno pogosteje prepoznavamo in zdravimo tudi paciente z alergijskim vnetjem požiralnika, t. i. eozinofilnim ezofagitisom. Ta relativno 'nova' bolezen, ki jo svetovna gastroenterologija spoznava šele zadnje desetletje, se kaže z oteženim požiranjem, zatikanjem hrane in bolečinami za prsnico.

Zaradi dolgoletnih izkušenj s prehransko preobčutljivostjo smo se razvili v največji slovenski center za odkrivanje in vodenje odraslih pacientov s celiakijo, veliko pa se ukvarjamo tudi s pacienti z neceliakijsko preobčutljivostjo na gluten oz. glutensko senzitivnostjo.

Po najboljših močeh skušamo pomagati tudi številnim ljudem z laktozno intoleranco, malabsorpcijo fruktoze, bakterijsko poselitvijo tankega črevesja oz. spremenjeno črevesno floro, histaminsko intoleranco itd.

Nazaj