Kardiološki specialistični pregled

Kardiološki pregled vključuje preiskave s poudarkom na opredelitvi stanja srčno-žilnega sistema in odkrivanju morebitnih dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja. Najprej medicinska sestra izmeri krvni tlak, izmeri telesno maso in višino, obseg pasu ter posname EKG. Sledi pogovor z zdravnikom, kjer se pogovorimo o morebitnih prisotnih dejavnikih tveganja.

Po potrebi se odvzame kri za laboratorijske preiskave, nato sledi obremenitveno testiranje na tekočem traku in po presoji zdravnika tudi ultrazvok vratnih arterij. 

S pomočjo rezultatov omenjenih preiskav ocenimo stopnjo tveganja za pojav usodnih obolenj na žilju srca, možganov ali udov. Skupaj s preiskovancem začrtamo strategijo preprečevanja pojavljanja ali napredovanja srčno-žilnih obolenj. Pri vsakem posamezniku ocenimo možnosti sprememb v smeri bolj zdravega načina življenja. Poskusimo odpraviti dejavnike tveganja, ki izhajajo iz dotedanjih navad ali življenjskega sloga preiskovanca. Če je treba, se dogovorimo za uporabo zdravil za preprečitev ali zdravljenje srčno-žilnih bolezni. V primeru, da preiskave pokažejo sum na večjo prizadetost srčnih žil in s tem grozečo nevarnost srčne kapi v bližnji prihodnosti, svetujemo nadaljnje preiskave.

Omenjeno preiskavo v Diagnostičnem centru Bled opravljamo tako na napotnico kot samoplačniško. Več >>

Nazaj