ESWL

ESWL je minimalno invazivna, nekirurška metoda odstranjevanja kamnov sečil, ki se izvaja izključno po napotitvi urologa. 

V Sloveniji se v UKC Ljubljana izvaja od leta 1988, v Diagnostičnem centru Bled pa od leta 1992.

S pomočjo udarnih valov se kamni v sečilih drobijo pod protibolečinsko terapijo in sedacijo. Postopek traja približno 1 uro in je skoraj neboleč. Med posegom je izvajalec drobljenja ob pacientu in ultrazvočno spremlja proces drobljenja. V primeru, da je kamen izven dosega UZ (običajno v sečevodih), se kontrola izvaja z rentgenom. Število zunajtelesnih drobljen sečnih kamnov je odvisno od trdote in položaja kamna. Izločanje drobcev po drobljenju traja od nekaj ur pa do nekaj tednov.

V primeru, da je kamnov prečnik večji ali povzroča oviro v odtekanju seča, vstavimo, zaradi zaščite ledvice pred zvišanim pritiskom urina, notranjo drenažo – DJ-kateter. DJ-kateter je drenažna cevka, vstavljena skozi sečevod in sega od mehurja do ledvičnega meha. Kontrole po drobljenju so ali pri nas ali pri urologu, ki je pacienta napotil na drobljenje.

NOVO! PAKET ESWL

Oblikovali smo tudi samoplačniški paket ESWL. Več informacij s kontakti za naročanje si lahko ogledate na priloženem letaku.

Omenjeno preiskavo v Diagnostičnem centru Bled opravljamo tako na napotnico kot samoplačniško. Več >>

Nazaj