Diagnostika motenj dihanja v spanju

Diagnostika motenj dihanja v spanju

Smrčite? Imate prekomerno telesno težo? Se zjutraj zbujate utrujeni? Ste utrujeni tudi čez dan? Se posledično težko skoncentrirate?

Če ste na ta vprašanja odgovorili pritrdilno, je verjetnost, da pride ponoči do zapore dihalne poti, pri kateri za kratek čas prenehate dihati in posledično do znižanja nasičenost kisika v krvi, več kot 50 %.

Osnovni podatki o preiskavi:

 • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer izvajamo ambulantno diagnostika motenj dihanja v spanju

 • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se samoplačniško Vprašalnik - opis motenj spanja

Izpolnite vprašalnik spodaj in preverite, ali so vaša opažanja prava in bi potrebovali pregled v ambulanti za motnje dihanja v spanju.

Obstruktivna apneja v spanju je ena izmed najpogostejših motenj dihanja v spanju in močno vpliva na kakovost (in tudi varnost) našega življenja.

Najbolj pogosti simptomi obstruktivne apneje v spanju:

 • Smrčanje je zelo moteč simptom in opozorilo telesa pred pavzami v dihanju (t. i. spalno apnejo). Teh pavz se pacienti včasih sploh ne zavedajo, največkrat o njih poročajo njihovi posteljni partnerji, ki jih prekinitve dihanja lahko zelo prestrašijo.
 • Pogoste kratkotrajne prekinitve dihanja med spanjem, ki lahko trajajo 10 sekund in tudi več, večkrat na noč.
 • Občutek dušenja in lovljenja sape med spanjem
 • Potenje
 • Pogosto nočno uriniranje

Ob kroničnih težavah s spanjem lahko pride do dodatnih zdravstvenih težav, ki pa se izražajo čez dan:

 • nemirno in plitko spanje
 • povečana zaspanost, ki onemogoča normalno delovanje v službi, doma in v prostem času
 • motnje koncentracije in spomina
 • glavobol
 • razdražljivost
 • pri visoko rizičnih poklicih je povečana tudi možnost nezgod na delovnem mestu (npr. poklicni vozniki, letalski kontrolorji, železniški delavci, delavci, ki opravljajo dela na višini …)

KDO SO PACIENTI Z OBSTRUKTIVNO APNEJO V SPANJU?

Obstruktivna apneja prizadene 4 % odraslih. Gre za kronično bolezen, ki pa je še premalo poznana. 70 % bolnikov je moških, pri katerih se pogosteje pojavlja po 40. letu, pri ženskah pa po menopavzi. Veliko tveganje za pojavnost predstavljajo še:

 • prevelika telesna teža oz. debelost (ITM nad 35 – telesna masa v kilogramih, deljena s kvadratom telesne višine v metrih)
 • nepravilnosti dihalnih poti (čeljusti, žrelnice, mehkih tkiv),
 • kajenje,
 • uživanje alkohola, predvsem pred spanjem,
 • delo v nočnem času,
 • delo v več izmenah

Pojavnost obstruktivne apneje v spanju v svetu narašča, v zahodnem svetu dosega epidemične razsežnosti. Do naraščanja števila obolelih prihaja zaradi vse večje telesne teže prebivalstva. Pacienti z obstruktivno apnejo v spanju so ogroženi za razvoj srčno-žilnih in presnovnih bolezni ter so pogosto nediagnosticirani.

Čakalne dobe za prvi pregled za motnje dihanja v spanju so v Sloveniji več kot 2 leti. Pri nas lahko zdaj tako pregled kot diagnostiko in poskusno zdravljenje opravite v 1–2 mesecih. Preglede opravlja prof. Matjaž Fležar, dr. med., specialist interne medicine in pulmologije, ki je v Sloveniji vzpostavil sistem obravnave motenj dihanja v spanju in že 30 let dela na področju pulmologije.

KAKO SE IZVAJA DIAGNOSTIKA OBSTRUKTIVNE APNEJE V SPANJU?

Najprej boste izpolnili poseben vprašalnik o motnjah dihanja v spanju, s katerim zdravnik preveri, ali ste primeren kandidat za nadaljnjo diagnostiko. Če ste, vas naročimo na poligrafijo. To je preiskava, ki ugotavlja prisotnost obstruktivne apneje v spanju (OSAS) – tj. pomanjkanje kisika zaradi zapore, izvaja pa se na domu pacienta. Preiskava je udobna, ker med med merjenjem spite doma, v svoji postelji. Poligraf za uporabo na domu dobite za dve zaporedni noči. Pred samim merjenjem vas naučimo, kako namestiti poligraf.

Po opravljeni poligrafiji vas zdravnik pokliče po telefonu in vam pošlje izvid na dom. Če bo potrebno zdravljenje ali ne, se bosta o tem natančno pogovorila, po potrebi tudi na krajšem kontrolnem pregledu.

POLIGRAFIJA JE POTRDILA MOTNJE DIHANJA V SPANJU, KAJ PA SEDAJ?

Ko poligrafija potrdi motnje dihanja v spanju, se z zdravnikom pogovorite o poskusnem zdravljenju s CPAP. CPAP titracija je najučinkovitejša metoda zdravljenja obstruktivne spalne apneje. Prejeli boste posebno titracijsko masko, ki jo boste uporabljali med spanjem in vam dovaja zrak, da vdihnete dovolj kisika. Poskusno zdravljenje boste tri noči izvajali na domu, pred tem pa boste v naši ambulanti prejeli masko in edukacijo o uporabi terapevtskega aparata za titracijo.

V primeru, da vam bo zdravljenje pomagalo, vam bo priporočen aparat v trajno uporabo.

POZITIVNI UČINKI ZDRAVLJENJA

Pri pacientih, pri katerih je zdravljenje s CPAP titracijo učinkovito, so vidni takojšnji pozitivni učinki zdravljenja. Med spanjem ne smrčijo več, prav tako se ne prebujajo zaradi prekinitev dihanja. Ker je spanje veliko boljše, se zjutraj zbujajo spočiti in čez dan niso zaspani. Pacientom se umiri aritmija, vzpostavi se hormonsko ravnovesje. Prav tako pričnejo izgubljati prekomerno telesno težo.

KDAJ DIAGNOSTIKE OBSTRUKTIVNE APNEJE V SPANJU NE MOREMO IZVESTI?

Diagnostika ni možna, če imate katero od pomembnih pridruženih bolezni (srčno popuščanje, nevromišične bolezni, zmerna do huda pljučna bolezen). Poligrafija na domu tudi ni primerna diagnostična metoda, če sumimo na kakšno drugo motnjo spanja in ni primerna metoda za presajanje splošne populacije. Izjema tem omejitvam so pacienti, pri katerih bi bila polisomnografija v laboratoriju težko izvedljiva zaradi npr. nemobilnosti ali varnosti. Poligrafija na domu je ustrezna metoda za oceno zdravljenja obstruktivne apneje v spanju, kadar pacienta ne zdravimo s CPAP (ustni pripomočki, operacija, izguba telesne teže).

Če obstaja sum na druge motnje dihanja v spanju ali druge motnje spanja, vas bomo napotili na drugo diagnostično metodo – polisomnografijo. V primeru, da bi bil izvid poligrafije negativen ali tehnično neustrezen (do 20 % poligrafij) je prav tako treba opraviti polisomnografijo v laboratoriju za motnje spanja.

Vprašalnik – opis motenj spanja

Vprašanje Da Ne
Ali imate visok krvni pritisk oziroma se zdravite zanj?
Ali je vaš ITM višji od 35? (telesna masa v kilogramih, deljena s kvadratom telesne višine v metrih)
Ali ste starejši od 50 let?
Je vaš obseg vratu večji od 40 cm?
Ste moškega spola?


Na naslednja tri vprašanja odgovorite z »DA« le v primeru, da se omenjene težave pojavljajo pogosto oziroma večino dni v tednu:

Vprašanje Da Ne
Ali smrčite glasno (glasneje kot govorite oz. se vas sliši v drug prostor)?
Ali ste pogosto utrujeni, zaspani?
Ali je kdo opazil, da prenehate dihati v spanju?


Prosim, odgovorite na vseh 8 vprašanj v spodnji tabeli. Pri vsakem vprašanju izberite eno številko od 0 do 3.

Kakšna je verjetnost, da OB NAVEDENI SITUACIJI zaspite?
(0 – ne zaspim, 1 – majhna, 2 – srednje velika, 3 – zelo velika)
0 1 2 3
Če berete sede?
Če gledate televizijo?
Kadar sedite na javnem mestu (gledališče, čakalnica …)?
Kot sopotnik v avtu pri vožnji, daljši od 1h?
Kadar popoldan ležete k počitku?
Kadar sedite in se pogovarjate?
Kadar sedite pri miru po kosilu?
V avtu, ko se ustavite za nekaj minut v gneči na cesti?

Preveri
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×