Tireologija

Tireologija

V tireološki ambulanti pregledujemo in zdravimo paciente s spremembami na ščitnici in paciente z motnjami v delovanju ščitnice. Pregled obsega pogovor o pacientovih težavah, klinični in, po potrebi tudi, ultrazvočni pregled ščitnice ter določitev nivoja tirotropina v serumu (TSH), ščitničnih hormonov in ščitničnih avtoprotiteles v laboratoriju.

V Diagnostičnem centru Bled na Bledu sprejemamo paciente tako z napotnico kot samoplačniško. Če se želite naročiti samoplačniško, paciente na preiskave naročamo tudi na lokaciji Cardial v Ljubljani. Za naročilo v Cardialu sledite povezavi TUKAJ

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacija preiskave

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Prvi pregled

Prvi pregled pacienta obsega pogovor o pacientovih težavah (anamnezo), usmerjen klinični pregled ščitnice in znakov motenj zaradi nenormalnega delovanja ščitnice, pregled velikosti ščitnice, morebitnih gomoljastih sprememb v ščitnici in strukture ščitnice z ultrazvokom (UZ) ter odvzem krvi za določitev nivoja tirotropina v serumu (TSH), s katerim ugotavljamo delovanje ščitnice.

Po potrebi določimo še nivo ščitničnih hormonov v serumu, napravimo biokemične in hematološke preiskave, elektrokardiogram (EKG) ter rentgensko slikanje sapnika in požiralnika.

Za prvi pregled v specialistični tireološki ambulanti potrebuje pacient napotnico osebnega zdravnika. Paciente brez ustrezne napotnice obravnavamo kot samoplačnike.

Za odvzem krvi za določitev nivoja TSH in ščitničnih hormonov v serumu ni treba, da bi bil pacient tešč. Pomembno je, da pacienti ob vsakem pregledu v tireološki ambulanti natančno poznajo zdravila, ki jih stalno (kronično) prejemajo zaradi katere koli druge bolezni. Zaželeno je tudi, da pacienti na prvi pregled v Diagnostičnem centru prinesejo izvide morebitnih predhodnih pregledov ščitnice ter izvide nivoja ščitničnih hormonov in TSH v serumu, če so jih že opravili.

Nujni pregled

Nujne preglede opravimo, pri vseh pacientih z nenormalnim nivojem ščitničnih hormonov v serumu (prosti tiroksin-pT4 in prosti trijodotironin-pT3) ter pri pacientih z bolečo in/ali zelo hitro rastočo ščitnico, takoj, po predhodnem tel. dogovoru.

Zdravljenje in kontrolni pregledi

Veliko večino pacientov z boleznimi ščitnice zdravimo z zdravili (medikamentozno). Takšni pacienti prihajajo na ustrezne kontrolne preglede v tireološko ambulanto do zaključka zdravljenja in, če je to potrebno, tudi po zaključenem zdravljenju, zaradi pravočasnega odkrivanja ponovitve bolezni.

Pri nekaterih pacientih je potrebno operativno zdravljenje ščitnice ali pa zdravljenje z radiojodom (131-I). Tovrstno zdravljenje opravljajo v Kliničnem centru ali na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Na kontrolne preglede po omenjenih posegih lahko pacienti ponovno pridejo v tireološko ambulanto Diagnostičnega centra Bled.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×