Rezūm – zmanjševanje prostate z vodno paro

Rezūm – zmanjševanje prostate z vodno paro

Ohranite svojo moško moč!

 • Morate ponoči prepogosto na stranišče?
 • Opažate, da je vaš curek urina šibek?
 • Ko morate na stranišče, se vam zelo mudi, vas močno tišči?
 • Imate občutek, da niste popolnoma izpraznili mehurja in da vam v njem zastaja urin?
 • Ko ste na stranišču, težko pričnete z uriniranjem?
 • Se soočate z močnimi neželenimi učinki zdravil za zmanjševanje prostate?
 • Zdravila za prostato slabo vplivajo na vašo spolno moč?

Vse to so simptomi benigne hiperplazije prostate (BHP) tj. povečane prostate, zato vam svetujemo, da obiščete urologa in se z njim pogovorite, ali bi bila za vas primerna terapija z vodno paro Rezūm.

V Diagnostičnem centru Bled namreč edini v Sloveniji izvajamo revolucionarno metodo, s katero se zmanjšuje prostato na minimalno invaziven način z vodno paro – Rezūm. Lahko boste opustili jemanje zdravil za zmanjšanje prostate in pomembno zmanjšali tveganje za operacije.

Osnovni podatki o preiskavi:

 • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer izvajamo minimalno invazivno zmanjševanje prostate z vodno paro Rezūm:

 • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se samoplačniško Brošura – Rezūm – Ohranite svojo moško moč

KDAJ GOVORIMO O POVEČANI PROSTATI IN KAJ JE BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE (BHP)?

Prostata je moška spolna žleza, ki je ob rojstvu majhna, v puberteti pa zaradi vpliva spolnih hormonov zraste do dolžine treh do štirih centimetrov. V srednjih letih lahko prostata raste, kar privede do t. i. benigne hiperplazije prostate (BHP).

Pri BHP gre za sicer nenevarno povečanje prostate, ki je značilno za moške v srednjih in zrelih letih, prostata se namreč zaradi sprememb v vrednosti hormonov poveča kar pri polovici moških do 60. leta in pri skoraj vsakemu moškemu (90 %), starejšemu od 85 let. V redkih primerih je povečana prostata znak nevarnejše bolezni – raka prostate. Zato je izjemno pomembno, da ob težavah s prostato obiščete urologa, ki preveri, ali gre za nevarno ali nenevarno povečanje prostate ter izključi možnost resnejših bolezni.

ZDRAVLJENJE BENIGNE HIPERPLAZIJE PROSTATE (BHP)

Urologi pacientom svetujejo različne metode zdravljenja, včasih zadostujejo spremembe načina uživanja tekočin, spremembe v prehrani in sprememba življenjskega sloga. Ko to ne zadostuje, pa zdravniki svetujejo tudi zdravljenje z zdravili, ki jih morajo pacienti potem jemati redno in trajno. Ta zdravila nekaterim pacientom ne ustrezajo, ker imajo lahko močne neželene učinke, npr. padec krvnega tlaka, omotico, motnje erektilne funkcije ali povzročajo težo v želodcu. Izkušnje kažejo, da kar 70 % pacientov zaradi neželenih učinkov preneha z jemanjem zdravil. Če ta zdravila ne pomagajo, lahko prostato zmanjšajo urologi z manj invazivnimi posegi, kot so mikrovalovna terapija ali vstavitev implantata, v skrajnem primeru se opravi operacija, kjer prostato zmanjšajo lasersko ali operativno.

V Diagnostičnem centru Bled kot edini v Sloveniji izvajamo novo, revolucionarno metodo, s katero se zmanjšuje prostato na minimalno invaziven način z vodno paro – Rezūm.

KAJ JE MINIMALNO INVAZIVNO ZMANJŠEVANJE PROSTATE Z VODNO PARO REZŪM?

Terapija Rezūm je varna in učinkovita metoda zdravljenja simptomov, povezanih z benigno hiperplazijo prostate, z uporabo naravne energije, shranjene v le nekaj kapljicah vode, ki se pretvori v paro. Gre za kratek, ambulantni poseg, ki ga izvede specialist urolog v svoji ambulanti. Terapija je primerna za paciente z BHP, ki imajo prostato, večjo od 30 cm3. Po svetu je bilo s to terapijo uspešno zdravljenih že več kot 55.000 pacientov.

KATERE SO PREDNOSTI ZMANJŠEVANJA PROSTATE Z VODNO PARO REZŪM?

 • Pacienti prenehajo z jemanjem zdravil za zmanjševanje prostate.
 • Klinične študije dokazujejo, da Rezūm terapija varno in učinkovito zdravi simptome BHP in jih ne le lajša.
 • Ambulantna in minimalno invazivna terapija, ki ne zahteva anestezije in vsadkov.
 • Ohranjata se erektilna funkcija in izliv pri spolnosti.
 • Večina pacientov se v nekaj dneh vrne k normalnim aktivnostim in opazi izrazito izboljšanje simptomov v dveh tednih, največji, trajni učinki so vidni v treh mesecih.[1]
 • Pozitivni učinki terapije so trajni – zmanjšanje prostate, normalen pretok urina.[2]

KOMU SVETUJEMO ZMANJŠEVANJE PROSTATE Z VODNO PARO REZŪM?

 • Aktivnim moškim, starejšim od 50 let.
 • Pacientom, ki jim je zdravnik potrdil, da je njihova prostata večja od 30 cm3 .
 • Pacientom z BPH, ki se niso odločili za zmanjšanje prostate z zdravili ali pa so jih zaradi neželenih stranskih učinkov prenehali jemati.
 • Pacientom, ki niso dovzetni za druge minimalno invazivne in operativne metode.

Rezūm terapija ni primerna za moške, ki imajo vstavljen umetni uretralni sfinkter ali penilno protezo.

KAKO POTEKA REZŪM TERAPIJA?

Na predhodnem urološkem pregledu z urologom ugotovita težave, povezane s povečano prostato. Če ne gre za resnejšo bolezen, se pogovorita o možnostih zdravljenja s ciljem zmanjšanja prostate. S pomočjo kliničnega pregleda, ki vključuje tudi transrektalno UZ preiskavo prostate in rigidno cistoskopijo, urolog oceni, ali ste primeren kandidat za minimalno invazivno zmanjševanje prostate z vodno paro Rezūm.

Rezūm terapija poteka v ločenem terminu v urološki ambulanti. Pred samim posegom se boste z urologom pogovorili, kaj lahko med samo terapijo pričakujete, odgovoril bo tudi na vsa vaša vprašanja. Svetujemo vam, da si vprašanja v naprej pripravite in zapišete.

Na dan terapije Rezūm morate s seboj prinesti sledeče laboratorijske izvide: hemogram, kreatinin, sečnina in protrombinski čas. Izvidi so lahko stari največ 7 dni. Če te analize opravite pri nas, je cena 20,00 EUR. Vendar to ni mogoče opraviti na dan terapije Rezūm, ker izvidov ne bi prejeli pravočasno, zato morate na odvzem krvi priti nekaj dni (največ 7) prej.

Med Rezūm terapijo urolog s pomočjo neposrednega pogleda v sečnico s posebnim inštrumentom usmerja 9-sekundne intervale zdravljenja v ciljano tkivo prostate in na tak način manjša prostato. Število intervalov zdravljenja je odvisno od velikosti vaše prostate. Povečana prostata namreč lahko stisne sečnico tako, da je uriniranje zelo oteženo. Ko se para spremeni nazaj v vodo, se sprosti vsa shranjena energija, kar povzroča uničenje ciljanih tkivnih celic. Obenem para ne uhaja v okolne organe in ostane ujeta v prostati.

Po Rezūm terapiji telo z lastnim naravnim odzivom odstrani celice mrtvega tkiva, odvečno tkivo se absorbira, prostata se zmanjša in sečnica se ponovno odpre ter omogoča normalen pretok urina iz mehurja. Večina pacientov začuti olajšanje simptomov v roku dveh tednov, največji in trajni učinek terapije pa je viden v treh mesecih.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE PO TERAPIJI?

 • Dva do štiri tedne po terapiji se izogibajte kofeinu (kava, čaj, čokolada) in alkoholu.
 • Štiri tedne se izogibajte dejavnostim, ki lahko dražijo prostato (npr. spolne aktivnosti, kolesarjenje …).
 • Po terapiji lahko pride do disurije oz. bolečine pri uriniranju, draženja, večje pogostnosti uriniranja; te težave lahko trajajo 7 do 10 dni. Pri ublažitvi težav vam lahko pomaga topla kopel ali sedenje na nečem toplem (npr. termofor, steklenica tople vode). Vzamete lahko tudi blaga protibolečinska zdravila.
 • Po terapiji lahko pride tudi do blažjega vnetja, zato za vsaj 3 dni vstavimo urinski kateter, v primerih, kjer je bil predhoden zastoj, pa tudi za 4–6 tednov. Lahko vas naučimo tudi samokateterizacije.
 • Nekaj tednov se lahko pojavlja še kri v urinu ali v spermi.

CENA:

 • Cena predhodnega pregleda: 277,00 €

Cena predhodnega pregleda vključuje urološki pregled, transrektalni UZ prostate, uretro-cistoskopijo z rigidnim instrumentom, Uroflow in PSA.

 • Cena terapije Rezūm: 3.950,00 €

Cena terapije Rezūm vključuje izvedbo posega, set za zdravljenje, ves potrošni material in kontrolni pregled po posegu. Znesek terapije Rezūm je treba poravnati v celoti po predračunu, pred posegom.

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

VPRAŠANJA IN REZERVACIJE TERMINOV:

Sabina Hostnik

+386 (0)41 644 008
 smp@dc-bled.si


Viri in opombe: [1] McVary KT, Gange SN, Gittleman MC et al. Minimally invasive prostate convective water vapor energy (WAVE) ablation: A multicenter, randomized, controlled study for treatment of lower urinary tract symptoms secondary to benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2016 May;195(5):1529-38. 
[2] Dosedanje študije kažejo na trajnost terapije in spremljajo bolnike 7 let – od uvedbe te metode dalje.

Kdo izvaja terapijo Rezūm?

Terapijo izvaja Borut Gubina, dr. med., spec. urolog, ki je iz urologije specializiral leta 2008. V Diagnostičnem centru Bled je zaposlen od leta 2017, pred tem je od leta 2004 delal na Urološki kliniki v Kliničnem centru Ljubljana, kjer se je poglobljeno ukvarjal z boleznimi prostate, ledvic in mehurja. Izvajal je vse diagnostične preglede uroloških organov in operativne posege, predvsem na področju urološke onkologije. Dodatno je uvajal odkrivanje bolezni utesnitve pudendalnega živca in funkcionalne urologije. Bil je tudi referenčni urolog za paraplegike. Pri svojem delu posveča veliko pozornosti odkrivanju in zdravljenju raka na prostati. V prihodnje si želi uvajati novosti v diagnostiki in terapiji na tem področju. Z zanimanjem je sprejel novo metodo zdravljenja povečane prostate s paro Rezūm in se izobrazil v učnem centru Boston Scientific za uporabo te metode. Uvedel je metodo Rezūm v Sloveniji in Diagnostični center Bled je s tem postal referenčni center za Rezūm. Konec leta 2022 je Borut Gubina prejel priznanje Rezūm Expert User in je tako najizkušenejši urolog, ki izvaja terapijo Rezūm v celotni regiji. Uspešno smo v Diagnostičnem centru Bled izvedli že več kot 100 terapij.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×