Celostni preventivni pregled

Dvodnevni Celostni preventivni pregled, ki ga izvajamo na Bledu, vključuje največ preiskav ter je najbolj celosten in temeljit. Prav zato ga naši zdravniki najpogosteje priporočajo predvsem tistim preiskovancem, ki so na pregledu prvič ali pa je od njihovega zadnjega pregleda minilo več let.

Celostni preventivni pregled se začne v ponedeljek zjutraj, zaključi pa se v torek zgodaj popoldan. Občasno imamo tudi vikend termine, ki potekajo od petka zjutraj do sobote – s preventivnim pregledom zaključite zgodaj popoldan oz. po zaključnem razgovoru z zdravnikom.

Preventivni ali t. i. managerski pregled poteka po skrbno načrtovanem urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš center.

 

Naročite se na pregled Podarite darilni bon

Celostni preventivni pregled sestavljajo sledeče preiskave:

Uvodni specialistični internistični/kardiološki/fiziatrični pregled

Z zdravnikom specialistom se najprej pogovorite o preteklih in morebitnih trenutnih zdravstvenih težavah, dejavnikih tveganja, družinski obremenitvi itd. Skupaj natančneje pregledata program preiskav in se pogovorita o poteku preventivnega pregleda.

 

Zaključni pogovor/mnenje z interpretacijo izvidov

Zaključni pogovor z zdravnikom specialistom z analizo in interpretacijo izvidov ter oceno tveganja za nastanek bolezni in obširno pisno mnenje.

Antropometrične meritve z izračunom indeksa telesne mase in analizo telesne sestave

Razširjene laboratorijske analize

Z navedenimi analizami opredelimo celotno krvno sliko, delovanje jeter, ledvic, trebušne slinavke in ščitnice ter ocenimo elektrolitsko ravnotežje, koncentracijo železa, glukoze in holesterola v krvi.

LABORATORIJSKE ANALIZE KRVI: odvzem, hemogram z diferencialno krvno sliko, sedimentacija, hepatogram – pokazatelji stanja jeter (AST, ALT, GGT, AF, bilirubini), elektroliti v krvi (kalij, natrij, klor, kalcij, fosfor, magnezij), pokazatelji stanja ledvic (sečnina, kreatinin z oGF, sečna kislina), testi trebušne slinavke (amilaza, lipaza), krvni sladkor – glukoza, lipidogram – krvne maščobe (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi), CK, LDH, železo, feritin, trasferin, TIBC, beljakovine, albumini, PČ, INR, ščitnični hormoni TSH, fT3, fT4, vitamin D, PSA (moški).

LABORATORIJSKE ANALIZE URINA: osnovna analiza in sediment.

Kardiološki preventivni pregled z EKG

Spirometrija

Merjenje pljučnih volumnov in ocena pljučne funkcije, ki omogoča ločevanje simptomov pljučnih ali srčnih bolezni.

Obremenitveni test na tekočem traku

Ocena zmogljivosti srčno-žilnega sistema in delovanja srca med naporom.

Ultrazvok srca

Ugotavljanje sprememb na zaklopkah, morebitne odebelitve srčne mišice, razširitev srčnih votlin ipd.

Ultrazvok vratnih žil

Ocena zgodnjih znakov ateroskleroze (poapnenja žil).

Ultrazvok trebušnih organov

Pregled jeter, žolčnika, trebušne slinavke, vranice, ledvic, velikih trebušnih žil, sečil in prostate ter rodil.

Ultrazvok mehkih tkiv vratu (ščitnica, bezgavke, slinavke)

Ultrazvok testisov – skrotuma (moški)

Ultrazvok dojk (ženske)

Neinvazivna in neboleča preiskava dojk in pazdušnih bezgavk.

Rentgen pljuč in srca

Specialistični dermatološki pregled s pregledom kožnih znamenj

Redni pregledi v dermatološki ambulanti so zelo pomembni zaradi preprečevanja in zmanjšanja pojavljanja kožnih bolezni in njihovega zgodnjega odkrivanja.

Urološki preventivni pregled (moški)

Težave s prostato so pogosto nadležen spremljevalec moških po štiridesetem letu, ne glede na to, ali gre za nenevarno povečanje prostate ali za rakavo obolenje. S pregledom, z laboratorijskimi preiskavami in s funkcionalno preiskavo merjenja pretoka urina ugotovimo, kdaj je pravi čas za zdravljenje.

Uroflow – merjenje pretoka urina (moški)

Mikroultrazvok prostate (moški)

Mikroultrazvok je nova diagnostična metoda, ki je bolj natančna kot navaden ultrazvok in jo kot prvi v Sloveniji nudimo v Diagnostičnem centru Bled. V primerjavi z navadnim ultrazvokom, ki deluje s frekvenco 10 MHz, mikroultrazvok deluje s frekvenco 29 MHz in omogoča 300x boljšo ločljivost slike.

Omogoča ne le oceno velikosti, ampak omogoča vpogled tudi globje v tkivo; vidimo lahko, kakšno je tkivo in ali so na njem kakršne koli bolezenske spremembe – torej velikost, oblika in struktura prostate.

Mikroultrazvok prostate se lahko uporablja tako preventivno, diagnostično, kot tudi za spremljanje stanja raka prostate, kadar se odločimo za aktivno opazovanje.

Ginekološki pregled (ženske)

Ginekologija je eno redkih področij medicine, kjer je z zelo enostavnim pregledom mogoče odkriti predrakave spremembe na materničnem vratu in raka na materničnem vratu. Omogoča tudi odkritje sprememb v nožnici, zlasti različna vnetja, ugotovitev tumorjev na maternici in jajčnikih ter različne anatomske spremembe.

Ultrazvok rodil (ženske)

PAP bris (ženske)

Ezofagogastroduodenoskopija (gastroskopija)

Gastroskopija: endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Sodoben ritem življenja in prehranjevalne navade vplivajo tudi na delovanje zgornjih prebavil in prispevajo k pogostejšim vnetjem in pojavu ranic na sluznici dvanajstnika in želodca ter vedno pogosteje tudi požiralnika.

Na željo preiskovanca lahko v Diagnostičnem centru Bled endoskopske preiskave (gastroskopijo in/ali kolonoskopijo) opravimo tudi v analgosedaciji. Prosimo vas, da nam že vnaprej poveste, če želite preiskavo opraviti v analgosedaciji. 

Koloileoskopija (kolonoskopija)

 • Koloskopija: endoskopski pregled debelega črevesa in dela tankega črevesa s čiščenjem črevesja z Moviprep.

Pogostost raka na debelem črevesu in danki se v zadnjih letih hitro povečuje. V Sloveniji za to obliko raka zboli preko 1600 bolnikov letno, kar je drugo najpogostejše rakavo obolenje pri moških in tretje pri ženskah.

Najpogostejša najdba pri koloskopiji so polipi. Gre za tvorbe, iz katerih se z leti lahko razvije rak debelega črevesa. Nemalokrat polipe odkrijemo ob preventivnem zdravstvenem pregledu, ko še ne povzročajo nobenih težav. Med pregledom jih odstranimo in bistveno zmanjšamo nevarnost razvoja rakavega obolenja.

Na željo preiskovanca lahko v Diagnostičnem centru Bled endoskopske preiskave (gastroskopijo in/ali kolonoskopijo) opravimo tudi v analgosedaciji. Prosimo vas, da nam že vnaprej poveste, če želite preiskavo opraviti v analgosedaciji. 

Ortopedski preventivni pregled

Obravnava bolezni in poškodb gibal (sklepov, kosti in vezi).

Denzitometrija – merjenje kostne gostote

Merjenje kostne gostote hrbtenice in kolkov je priporočljivo za osebe po 35. letu starosti. Pregled omogoča zgodnje ugotavljanje zmanjšane kostne gostote, ki največkrat kaže na osteoporozo.

ORL (otorinolaringološki) pregled

Pregled ušes, nosu in grla.

Ultrazvok arterij in ven nog

Ultrazvok ven nog: s preiskavo odkrivamo popuščanje povrhnjih ven oz. krčne žile, ugotavljamo mesta nastajanja popuščanja, svetujemo, kako ukrepati in predstavimo način zdravljenja oz. ocenimo, ali  je zdravljenje že potrebno. Preiskavo svetujemo vsem, ki jim otekajo noge, se soočajo s krčnimi žilami, bolečimi nogami in krči v nogah.

Ultrazvok arterij nog: s preiskavo odkrivamo zgodnje aterosklerotske spremembe v arterijah, opozarjamo na dejavnike tveganja za aterosklerozo. Svetujemo jo osebam z visokim krvnim tlakom, osebam s povišanimi vrednostmi holesterola, kadilcem, sladkornim bolnikom …,

Prehransko svetovanje

Strokovnjaki opozarjajo, da nepravilno prehranjevanje in nezdrav način življenja močno pripomoreta k debelosti, nastanku srčno-žilnih bolezni in motnjam v presnovi maščob, sladkorni bolezni in zvišanemu krvnemu tlaku.

Pri preventivnih prehranskih svetovanjih boste s kliničnim dietetikom naredili:

 • meritev sestave telesa z napravo InBody,
 • analizo obstoječih prehranjevalnih navad,
 • pripravili individualni trening zdravih prehranjevalnih navad (svetovanje o zdravi varovalni prehrani) in
 • prejeli pisna navodila z načrtom prehranjevanja in gibanja.

 

Zdravstvena oskrba in nastanitev – 2x celodnevna

V času trajanja Celostnega preventivnega pregleda, tj. 2 dni, vam bo na voljo 24-urni nadzor zdravnika in medicinske sestre. Nameščeni boste v sobi hotelskega tipa in deležni prehrane, skladne z zahtevami preiskav.

MOŽNE DODATNE PREISKAVE

Druge pogoste preiskave, ki jih lahko na vašo željo vključimo v preventivni pregled in jih je treba naročiti vnaprej, so še:

 • medicina dela: spričevalo delazmožnosti
 • pregled vida
 • specialistični pregled pri alergologu
 • endoskopski posegi v analgosedaciji
 • dihalni test prisotnosti bakterije HP (če nimate gastroskopije)
 • gleženjski indeks (če nimate ultrazvoka arterij nog)
 • tumorski markerji (ženske): CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec), Ca 125 (jajčniki), Ca 15-3 (dojke)
 • tumorski markerji (moški): CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec)
 • spremstvo pacienta – prenočišče z zajtrkom, vključen DDV 9,5 %
 • spremstvo pacienta – polni penzion, vključen DDV 9,5 %
 • prevod izvida za preventivni pregled, vključen DDV 22 %

Navedene možne dodatne preiskave niso vključene v skupno ceno preventivnega pregleda. 

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

 

Vprašanja in rezervacije terminov:

Rada Jovanović

+386 (0)4 292 70 41
rada.jovanovic@dc-bled.si

 

Pogosta vprašanja

Naročanje

Kako se naročim na preventivni pregled?

NAROČITE SE TUKAJ

Vprašanja in rezervacije terminov

Za dodatna pojasnila in rezervacije terminov za preventivne preglede (Celostni, Temeljni Plus, Ženski) se obrnite na:

Rada Jovanović: 
T: 04 292 70 41
E: rada.jovanovic@dc-bled.si

Za rezervacijo terminov usmerjenih preventivnih pregledov (gastroenterološkega, kardiološkega in urološkega preventivnega pregleda) se obrnite na:

Sabina Hostnik: 
T: 04 579 84 13, M: 041 644 008
E: sabina.hostnik@dc-bled.si

Rezerviran termin pregleda in naročilo pregleda potrdite na naročilnici, ki vam jo bomo poslali. Naročilnico pošljite po elektronski pošti ali po klasični pošti, na naslov Diagnostični center Bled, Pod skalo 4, 4260 Bled. Povpraševanje nam lahko pošljete tudi preko spletnega obrazca, mi pa se vam bomo oglasili v najkrajšem možnem času. Spletni obrazec >>

Splošno

Kje in kdaj potekajo preventivni pregledi?

Preventivni zdravstveni pregledi se izvajajo na naših dveh lokacijah: na Bledu (Pod skalo 4, 4260 Bled), v objemu čudovitega naravnega okolja, in v Ljubljani (Barvarska steza 4, 1000 Ljubljana), v prijaznem delu centra mesta.

Celostne preventivne preglede izvajamo na Bledu. Izvedemo jih v dveh dneh. Na pregled pridete v ponedeljek zjutraj, končate pa ga v torek v popoldanskih urah.
Celostni preventivni pregled se lahko izjemoma, po predhodnem dogovoru, izvaja tudi ob koncu tedna. Preventivni programi ob koncu tedna so namenjeni skupinam najmanj osmih preiskovancev, ki zaradi narave svojega dela, pregledov ne morejo opraviti med delovnim tednom. Ti programi se pričnejo v petek zjutraj in zaključijo v soboto v popoldanskih urah oz. po zaključnem razgovoru z zdravnikom.

Temeljni Plus preventivni pregled se izvaja ob četrtkih v enoti v Ljubljani. Pri nas se oglasite v četrtek dopoldan. Program se zaključi ob približno 19.00 uri in poteka po urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš Center. Izjemoma lahko Temeljni Plus preventivni pregled opravite tudi na Bledu, kjer se zglasite v ponedeljek zjutraj, pregled pa zaključite okrog 19.00.

Gastroenterološki preventivni pregled izvajamo ob dogovorjenih terminih na Bledu, kjer preiskave lahko opravimo ambulantno in se na preiskavo po navodilih pripravite sami doma, lahko pa tudi hospitalno. V tem primeru se pripravljate pri nas.

Kardiološki preventivni pregled izvajamo ob dogovorjenih terminih na Bledu, v enoti Ljubljana in novomeški enoti Medi Cons.

URE SO OKVIRNE. NATANČNO URO PRIHODA BOSTE DOBILI OB POTRDITVI TERMINA.

Za dobro počutje med preiskavami naj bodo vaša oblačila udobna. S seboj prinesite svojo najnovejšo zdravstveno dokumentacijo (NE kartona vašega osebnega zdravnika). Na preglede pridite tešči. Za preiskave na Bledu s seboj prinesite pribor za osebno nego, pižamo, trenirko in športne copate.

V primeru, da na dogovorjeni termin ne morete priti na pregled, nas o tem obvestite čim prej. V primeru, da pregled odpoveste v manj kot 14 dneh pred predvidenim prihodom, vam bomo nov termin ponudili po plačilu predračuna za naročeni pregled.

Ob zaključnem pogovoru vam zdravnik specialist internist, na podlagi analize vseh izvidov, predstavi zdravstveno stanje in priporočila za nadaljnjo obravnavo. Morebitne kontrolne preglede lahko opravite tako na Bledu kot v Ljubljani. V primeru potrebe po kirurškem posegu vas napotimo v najprimernejšo ustanovo.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×