Celostni preventivni pregled

Dvodnevni Celostni preventivni pregled, ki ga izvajamo na Bledu, vključuje največ preiskav ter je najbolj celosten in temeljit. Prav zato ga naši zdravniki najpogosteje priporočajo predvsem tistim preiskovancem, ki so na pregledu prvič ali pa je od njihovega zadnjega pregleda minilo več let.

Celostni preventivni pregled se začne v ponedeljek zjutraj, zaključi pa se v torek zgodaj popoldan. Občasno imamo tudi vikend termine, ki potekajo od petka zjutraj do sobote – s preventivnim pregledom zaključite zgodaj popoldan oz. po zaključnem razgovoru z zdravnikom.

Preventivni pregled poteka po skrbno načrtovanem urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš center.

 

Naročite se na pregled Podarite darilni bon

Celostni preventivni pregled sestavljajo sledeče preiskave:

Zdravstvena oskrba

V času trajanja Celostnega preventivnega pregleda, tj. 2 dni, vam bo na voljo 24-urni nadzor zdravnika in medicinske sestre. Nameščeni boste v sobi hotelskega tipa in deležni prehrane, skladne z zahtevami preiskav.

Celostna internistična obravnava

Celostna internistična obravnava zajema uvodni specialistični internistični pregled z anamnezo in s statusom ter antropometričnimi meritvami ter zaključni pogovor z analizo in interpretacijo izvidov ter oceno tveganja za nastanek bolezni in obširno pisno mnenje.

Razširjene laboratorijske preiskave

Z navedenimi analizami opredelimo celotno krvno sliko, delovanje jeter, ledvic, trebušne slinavke in ščitnice ter ocenimo elektrolitsko ravnotežje, koncentracijo železa, glukoze in holesterola v krvi.

LABORATORIJSKE ANALIZE KRVI: odvzem, hemogram z diferencialno krvno sliko, sedimentacija, hepatogram – pokazatelji stanja jeter (AST, ALT, GGT, AF, bilirubini), elektroliti v krvi (kalij, natrij, klor, kalcij, fosfor), pokazatelji stanja ledvic (sečnina, kreatinin, sečna kislina), testi trebušne slinavke (amilaza, lipaza), krvni sladkor – glukoza, lipidogram – krvne maščobe (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi), CK, LDH, železo, TIBC, beljakovine, albumini, PČ, INR, ščitnični hormon TSH, vitamin D, PSA (moški).

LABORATORIJSKE ANALIZE URINA: osnovna analiza in sediment.

Ultrazvočni in rentgenski pregledi

 • Ultrazvočni pregled trebušnih organov ter aorte z Doppler sonografijo: pregled jeter, žolčnika, trebušne slinavke, vranice, ledvic, velikih trebušnih žil, sečil in prostate ter rodil,
 • Ultrazvok ven nog: s preiskavo odkrivamo popuščanje povrhnjih ven oz. krčne žile, ugotavljamo mesta nastajanja popuščanja, svetujemo, kako ukrepati in predstavimo način zdravljenja oz. ocenimo, ali  je zdravljenje že potrebno. Preiskavo svetujemo vsem, ki jim otekajo noge, se soočajo s krčnimi žilami, bolečimi nogami in krči v nogah.
 • Ultrazvok arterij nog: s preiskavo odkrivamo zgodnje aterosklerotske spremembe v arterijah, opozarjamo na dejavnike tveganja za aterosklerozo. Svetujemo jo osebam z visokim krvnim tlakom, osebam s povišanimi vrednostmi holesterola, kadilcem, sladkornim bolnikom …,
 • Ultrazvok dojk: neinvazivna in neboleča preiskava dojk in pazdušnih bezgavk,
 • Rentgenska slika pljuč in srca v dveh projekcijah.

Gastroenterološki pregledi in diagnostika

 • Gastroskopija: endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Sodoben ritem življenja in prehranjevalne navade vplivajo tudi na delovanje zgornjih prebavil in prispevajo k pogostejšim vnetjem in pojavu ranic na sluznici dvanajstnika in želodca ter vedno pogosteje tudi požiralnika.

 • Koloskopija: endoskopski pregled debelega črevesa in dela tankega črevesa.

Pogostost raka na debelem črevesu in danki se v zadnjih letih hitro povečuje. V Sloveniji za to obliko raka zboli preko 1600 bolnikov letno, kar je drugo najpogostejše rakavo obolenje pri moških in tretje pri ženskah.

Najpogostejša najdba pri koloskopiji so polipi. Gre za tvorbe, iz katerih se z leti lahko razvije rak debelega črevesa. Nemalokrat polipe odkrijemo ob preventivnem zdravstvenem pregledu, ko še ne povzročajo nobenih težav. Med pregledom jih odstranimo in bistveno zmanjšamo nevarnost razvoja rakavega obolenja.

Na željo preiskovanca lahko v Diagnostičnem centru Bled endoskopske preiskave opravimo tudi v analgosedaciji.

Ginekološki pregled in diagnostika – ženske

Pregled rodil:

 • PAP-analiza,
 • citologija,
 • ginekološki ultrazvok.

Ginekologija je eno redkih področij medicine, kjer je z zelo enostavnim pregledom mogoče odkriti predrakave spremembe na materničnem vratu in raka na materničnem vratu. Omogoča tudi odkritje sprememb v nožnici, zlasti različna vnetja, ugotovitev tumorjev na maternici in jajčnikih ter različne anatomske spremembe.

Urološki pregled in diagnostika – moški

Pregled sečil:

 • Specialistični urološki pregled,
 • Uroflow: merjenje pretoka urina,
 • Rektalni pregled prostate (po potrebi),
 • PSA-analiza: analiza, za prostato specifičnega, antigena, ki se določi z odvzemom krvi.

Težave s prostato so pogosto nadležen spremljevalec moških po štiridesetem letu, ne glede na to, ali gre za nenevarno povečanje prostate ali za rakavo obolenje. S pregledom, z laboratorijskimi preiskavami in s funkcionalno preiskavo merjenja pretoka urina ugotovimo, kdaj je pravi čas za zdravljenje.

Kardiološki pregled in diagnostika

Pregled srca in ožilja vključuje:

 • Kardiološki preventivni pregled
 • Snemanje in pregled EKG: osnovna preiskava v kardiologiji, ki ocenjuje srčni ritem in delovanje srčne mišice.
 • Spirometrijo: merjenje pljučnih volumnov in ocena pljučne funkcije, ki omogoča ločevanje simptomov pljučnih ali srčnih bolezni.
 • Obremenitveno testiranje na tekočem traku: ocena zmogljivosti srčno-žilnega sistema in delovanja srca med naporom.
 • Ultrazvočni pregled srca: ugotavljanje sprememb na zaklopkah, morebitne odebelitve srčne mišice, razširitev srčnih votlin ipd.
 • Ultrazvočni pregled vratnih žil: ocena zgodnjih znakov ateroskleroze (poapnenja žil).

Denzitometrija

Merjenje kostne gostote hrbtenice in kolkov je priporočljivo za osebe po 35. letu starosti. Pregled omogoča zgodnje ugotavljanje zmanjšane kostne gostote, ki največkrat kaže na osteoporozo.

Ortopedski pregled

Obravnava bolezni in poškodb gibal (sklepov, kosti in vezi).

Otorinolaringološki pregled

Pregled ušes, nosu in grla.

Specialistični pregled pri dermatologu s pregledom kožnih znamenj

Redni pregledi v dermatološki ambulanti so zelo pomembni zaradi preprečevanja in zmanjšanja pojavljanja kožnih bolezni in njihovega zgodnjega odkrivanja.

Prehransko svetovanje pri kliničnem dietetiku

Strokovnjaki opozarjajo, da nepravilno prehranjevanje in nezdrav način življenja močno pripomoreta k debelosti, nastanku srčno-žilnih bolezni in motnjam v presnovi maščob, sladkorni bolezni in zvišanemu krvnemu tlaku.

Pri preventivnih prehranskih svetovanjih boste s kliničnim dietetikom naredili:

 • meritev sestave telesa z napravo InBody,
 • analizo obstoječih prehranjevalnih navad,
 • pripravili individualni trening zdravih prehranjevalnih navad (svetovanje o zdravi varovalni prehrani) in
 • prejeli pisna navodila z načrtom prehranjevanja in gibanja.

 

MOŽNE DODATNE PREISKAVE

Druge pogoste preiskave, ki jih lahko na vašo željo vključimo v preventivni pregled in jih je treba naročiti vnaprej, so še:

 • endoskopski posegi v analgosedaciji
 • ultrazvok mehkih tkiv vratu (ščitnica, bezgavke, slinavke)
 • pulmološki pregled (drugo mnenje)
 • pulmološki pregled (motnje dihanja v spanju)
 • dihalni test prisotnosti bakterije HP (brez ezofagogastroduodenskopije)
 • avtomatsko merjenje gleženjskega indeksa (brez ultrazvoke arterij nog)
 • tumorski markerji (ženske) – CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec) Ca 125 (jajčniki) Ca 15-3 (dojke)
 • tumorski markerji (moški) – CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec)
 • specialistični pregled pri alergologu
 • medicina dela: vid, sluh, spričevalo
 • spremstvo pacienta – prenočišče z zajtrkom, vključen DDV 9,5 %
 • spremstvo pacienta – polni penzion, vključen DDV 9,5 %
 • prevod izvida za preventivni pregled, vključen DDV 22 %

Navedene možne dodatne preiskave niso vključene v skupno ceno preventivnega pregleda. 

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

 


PRIPOROČAMO TUDI:

V sodelovanju z ZAP FITCORP, medicinskim centrom za medicino dela, prometa in športa, kineziologijo in fizioterapijo, vam nudimo nadaljevanje preventivnega pregleda, kjer lahko dodatno poskrbite za svojo psihofizično kondicijo.

Več o paketu Zdrava gibala, Dobra psihična kondicija in Pregled v ambulanti medicine dela.


 

Vprašanja in rezervacije terminov:

Rada Jovanović

+386 (0)4 292 70 41
rada.jovanovic@dc-bled.si

 

Pogosta vprašanja

Naročanje

Kako se naročim na preventivni pregled?

NAROČITE SE TUKAJ

Vprašanja in rezervacije terminov

Za dodatna pojasnila in rezervacije terminov za preventivne preglede (Celostni, Temeljni Plus, Temeljni, Ženski) se obrnite na:

Rada Jovanović: 
T: 04 292 70 41
E: rada.jovanovic@dc-bled.si

Za rezervacijo terminov usmerjenih preventivnih pregledov (gastroenterološkega, kardiološkega in urološkega preventivnega pregleda) se obrnite na:

Zlata Legat: 
T: 04 579 84 13, M: 041 644 008
E: zlata.legat@dc-bled.si

Rezerviran termin pregleda in naročilo pregleda potrdite na naročilnici, ki vam jo bomo poslali. Naročilnico pošljite po elektronski pošti ali po klasični pošti, na naslov Diagnostični center Bled, Pod skalo 4, 4260 Bled. Povpraševanje nam lahko pošljete tudi preko spletnega obrazca, mi pa se vam bomo oglasili v najkrajšem možnem času. Spletni obrazec >>

Splošno

Kje in kdaj potekajo preventivni pregledi?

Preventivni zdravstveni pregledi se izvajajo na naših dveh lokacijah: na Bledu (Pod skalo 4, 4260 Bled), v objemu čudovitega naravnega okolja, in v Ljubljani (Barvarska steza 4, 1000 Ljubljana), v prijaznem delu centra mesta.

Celostne preventivne preglede izvajamo na Bledu. Izvedemo jih v dveh dneh. Na pregled pridete v ponedeljek zjutraj, končate pa ga v torek v popoldanskih urah.
Celostni preventivni pregled se lahko izjemoma, po predhodnem dogovoru, izvaja tudi ob koncu tedna. Preventivni programi ob koncu tedna so namenjeni skupinam najmanj osmih preiskovancev, ki zaradi narave svojega dela, pregledov ne morejo opraviti med delovnim tednom. Ti programi se pričnejo v petek zjutraj in zaključijo v soboto v popoldanskih urah oz. po zaključnem razgovoru z zdravnikom.

Temeljni in Temeljni Plus preventivni pregled se izvajata ob četrtkih v enoti v Ljubljani. Pri nas se oglasite v četrtek dopoldan. Programa se zaključita ob približno 19.00 uri in poteka po urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš Center.  Izjemoma lahko Temeljni oz. Temeljni Plus preventivni pregled opravite tudi na Bledu, kjer se zglasite v ponedeljek zjutraj, pregled pa zaključite okrog 19.00.

Gastroenterološki preventivni pregled izvajamo ob dogovorjenih terminih na Bledu, kjer preiskave lahko opravimo ambulantno in se na preiskavo po navodilih pripravite sami doma, lahko pa tudi hospitalno. V tem primeru se pripravljate pri nas.

Kardiološki preventivni pregled izvajamo ob dogovorjenih terminih na Bledu, v enoti Ljubljana in novomeški enoti Medi Cons.

URE SO OKVIRNE. NATANČNO URO PRIHODA BOSTE DOBILI OB POTRDITVI TERMINA.

Za dobro počutje med preiskavami naj bodo vaša oblačila udobna. S seboj prinesite svojo najnovejšo zdravstveno dokumentacijo (NE kartona vašega osebnega zdravnika). Na preglede pridite tešči. Za preiskave na Bledu s seboj prinesite pribor za osebno nego, pižamo, trenirko in športne copate.

V primeru, da na dogovorjeni termin ne morete priti na pregled, nas o tem obvestite čim prej. V primeru, da pregled odpoveste v manj kot 14 dneh pred predvidenim prihodom, vam bomo nov termin ponudili po plačilu predračuna za naročeni pregled.

Ob zaključnem pogovoru vam zdravnik specialist internist, na podlagi analize vseh izvidov, predstavi zdravstveno stanje in priporočila za nadaljnjo obravnavo. Morebitne kontrolne preglede lahko opravite tako na Bledu kot v Ljubljani. V primeru potrebe po kirurškem posegu vas napotimo v najprimernejšo ustanovo.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×