Temeljni Plus preventivni pregled – Diagnostični center Bled

Temeljni Plus preventivni pregled – Diagnostični center Bled vključuje preglede in preiskave, ki jih izvedete v enem dnevu. Izvajamo ga ob četrtkih v naši enoti v Ljubljani. Program se zaključi zvečer in poteka po skrbno načrtovanem urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš center.

Naročite se na pregled Podarite darilni bon

Temeljni Plus preventivni pregled – Diagnostični center Bled sestavljajo sledeče preiskave:

Uvodni specialistični internistični/kardiološki/fiziatrični pregled

Z zdravnikom specialistom se najprej pogovorite o preteklih in morebitnih trenutnih zdravstvenih težavah, dejavnikih tveganja, družinski obremenitvi itd. Skupaj natančneje pregledata program preiskav in se pogovorita o poteku preventivnega pregleda.

Zaključni pogovor/mnenje z interpretacijo izvidov

Zaključni pogovor z zdravnikom specialistom z analizo in interpretacijo izvidov ter oceno tveganja za nastanek bolezni in obširno pisno mnenje.

Antropometrične meritve z izračunom indeksa telesne mase in analizo telesne sestave

Razširjene laboratorijske analize

Z navedenimi analizami opredelimo celotno krvno sliko, delovanje jeter, ledvic, trebušne slinavke in ščitnice ter ocenimo elektrolitsko ravnotežje, koncentracijo železa, glukoze in holesterola v krvi.

LABORATORIJSKE ANALIZE KRVI: odvzem, hemogram z diferencialno krvno sliko, sedimentacija, hepatogram – pokazatelji stanja jeter (AST, ALT, GGT, AF, bilirubini), elektroliti v krvi (kalij, natrij, klor, kalcij, fosfor, magnezij), pokazatelji stanja ledvic (sečnina, kreatinin z oGF, sečna kislina), testi trebušne slinavke (amilaza, lipaza), krvni sladkor – glukoza, lipidogram – krvne maščobe (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi), CK, LDH, železo, feritin, trasferin, TIBC, beljakovine, albumini, PČ, INR, ščitnični hormoni TSH, fT3, fT4, vitamin D, PSA (moški).

LABORATORIJSKE ANALIZE URINA: osnovna analiza in sediment.

Kardiološki preventivni pregled z EKG

Spirometrija

Merjenje pljučnih volumnov in ocena pljučne funkcije, ki omogoča ločevanje simptomov pljučnih ali srčnih bolezni.

Obremenitveni test na tekočem traku oz. kolesu

Ocena zmogljivosti srčno-žilnega sistema in delovanja srca med naporom.

Ultrazvok srca

Ugotavljanje sprememb na zaklopkah, morebitne odebelitve srčne mišice, razširitev srčnih votlin ipd.

Ultrazvok vratnih žil

Ocena zgodnjih znakov ateroskleroze (poapnenja žil).

Ultrazvok trebušnih organov

Pregled jeter, žolčnika, trebušne slinavke, vranice, ledvic, velikih trebušnih žil, sečil in prostate ter rodil.

Ultrazvok mehkih tkiv vratu (ščitnica, bezgavke, slinavke)

Ultrazvok testisov – skrotuma (moški)

Ultrazvok dojk (ženske)

Ultrazvok dojk je neinvazivna in neboleča ultrazvočna preiskava, s katero ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk in se uporablja kot samostojna preiskava pri ženskah ali kot dodatek k mamografski preiskavi dojk.

Specialistični dermatološki pregled s pregledom kožnih znamenj

Redni pregledi v dermatološki ambulanti so zelo pomembni zaradi preprečevanja in zmanjšanja pojavljanja kožnih bolezni in njihovega zgodnjega odkrivanja.

Urološki preventivni pregled (moški)

Težave s prostato so pogosto nadležen spremljevalec moških po štiridesetem letu, ne glede na to, ali gre za nenevarno povečanje prostate ali za rakavo obolenje. S pregledom, z laboratorijskimi preiskavami in s funkcionalno preiskavo merjenja pretoka urina ugotovimo, kdaj je pravi čas za zdravljenje.

Uroflow – merjenje pretoka urina (moški)

Ginekološki pregled (ženske)

Ginekologija je eno redkih področij medicine, kjer je z zelo enostavnim pregledom mogoče odkriti predrakave spremembe na materničnem vratu in raka na materničnem vratu. Omogoča tudi odkritje sprememb v nožnici, zlasti različna vnetja, ugotovitev tumorjev na maternici in jajčnikih ter različne anatomske spremembe.

Ultrazvok rodil (ženske)

PAP bris (ženske)

Ezofagogastroduodenoskopija (gastroskopija)

Gastroskopija: endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Sodoben ritem življenja in prehranjevalne navade vplivajo tudi na delovanje zgornjih prebavil in prispevajo k pogostejšim vnetjem in pojavu ranic na sluznici dvanajstnika in želodca ter vedno pogosteje tudi požiralnika.

MOŽNE DODATNE PREISKAVE

Druge pogoste preiskave, ki jih lahko na vašo željo vključimo v preventivni pregled in jih je treba naročiti vnaprej, so še:

  • medicina dela: spričevalo delazmožnosti
  • pregled vida
  • endoskopski posegi v analgosedaciji (le na Bledu, trajanje 2 dneva) 
  • dihalni test prisotnosti bakterije HP (če nimate gastroskopije)
  • tumorski markerji (ženske): CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec), Ca 125 (jajčniki), Ca 15-3 (dojke)
  • tumorski markerji (moški): CEA (debelo črevo in drugi organi), Ca 19-9 (trebušna slinavka, žolčnik, želodec)
  • zdravstvena oskrba – 1x celodnevna (pri izvedbi na Bledu)
  • prevod izvida za preventivni pregled, vključen DDV 22 %

Navedene možne dodatne preiskave niso vključene v skupno ceno preventivnega pregleda. 

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

 

 

Vprašanja in rezervacije terminov:

Rada Jovanović

+386 (0)4 292 70 41
rada.jovanovic@dc-bled.si

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kje se izvaja Temeljni Plus preventivni pregled?

Temeljni Plus preventivni pregled se izvaja v enoti v Ljubljani, ki se nahaja v Vili Urbani v bližini Centralne tržnice Ljubljana oziroma nove Pravne fakultete, le nekaj metrov stran od Zmajskega mostu. Najdete nas na naslovu Barvarska steza 4 (Vila Urbana), Ljubljana.  

Temeljni Plus preventivni pregled se izvaja ob četrtkih v enoti v Ljubljani. Pri nas se oglasite v dopoldanskem času, o točni uri boste obveščeni ob naročilu. Program se zaključi ob približno 19.00 uri in poteka po urniku, s katerim vas seznanimo ob prihodu v naš Center.  Izjemoma lahko Temeljni Plus preventivni pregled opravite tudi na Bledu, kjer se zglasite v ponedeljek ob 7.30, pregled pa zaključite v okrog 19.00.

Ezofago-gastro-duodenoskopija (skrajšano gastroskopija) je neposredno gledanje v notranjost zgornjega dela prebavil. Tanek in upogljiv optični inštrument (gastroskop) uvedemo skozi usta in najprej pregledamo požiralnik, nato opravimo še pregled želodca in dvanajsternika. Endoskopski pregled zgornjih prebavil je mnogo bolj natančna preiskava kot kontrastni rentgenski pregled. Gastroskopijo vam bo naredil za to usposobljen zdravnik, specialist gastroenterolog.

Ginekološki pregled je znan vsem ženskam, le tistim morda ne, ki prihajajo na pregled prvič. Najprej si ogledamo zunanje spolovilo in morebitne spremembe na njem. Sledi pregled nožnice in materničnega vratu v zrcalih. Tudi tu ugotavljamo morebitna odstopanja od normale, predvsem razne vnetne spremembe in spremembe na materničnem vratu. Z leseno palčko odvzamemo bris materničnega vratu – PAP-test, sledi otip (palpacija) maternice in jajčnikov z obema rokama, in sicer z 2 prstoma desne roke v nožnici in levo roko na trebuhu. Ginekološki pregled praviloma ni boleč. Bolečina je običajno znak bolezenskih sprememb. Ginekološki pregled lahko dopolnimo še z vaginalno ultrazvočno preiskavo. 

Parkiranje

Kje lahko parkiram (Enota Ljubljana)?

Parkirate lahko v parkirni hiši, v kletnih prostorih sosednje palače Kapitelj. Parkirišče je plačljivo. 

Splošno

Kdo izvaja preventivne preglede?

Preventivne preglede izvajajo zdravniki, specialisti in vrhunski strokovnjaki z večletnimi izkušnjami. Večina zdravnikov je redno zaposlenih v Diagnostičnem centru Bled, kar je nedvomno naša velika prednost.

Nekatere preglede izvajajo drugi priznani vrhunski specialisti, ki v našo ustanovo prihajajo ambulantno (ginekolog, kardiolog, tireolog, ortoped). 

Vse zdravstvene preglede in preiskave pri nas opravljajo zdravniki specialisti, ki preiskovancem namenijo dovolj časa za pogovor o zdravstvenem stanju.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×