Celiakija

Celiakija je ena od oblik neželene reakcije telesa na uživanje nekaterih žit (pšenice, pire, rži, ječmena, ovsa …).

Beljakovinski del teh žit, t. i. lepek ali gluten, lahko pri genetsko dovzetnih ljudeh sproži avtoimuno reakcijo. Pri tem nastala protitelesa in aktivirane imunske celice poškodujejo različne dele telesa. Največkrat je najbolj prizadeto črevesje, kar povzroči težave pri prebavi hrane. Posledica tega so lahko napenjanje, vetrovi, driska, tudi bolečine v trebuhu. Zaradi nezadostne izkoriščenosti hrane pa lahko pride do hujšanja, slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa ali do osteoporoze.

Še pred petnajstimi leti je celiakija veljala za redko otroško bolezen, sedaj pa vemo, da lahko enako pogosto prizadene tudi odrasle. Celiakija je ena najpogostejših kroničnih bolezni, saj v našem okolju za njo zboli 0,5–1 % ljudi. Ker so pri odraslih, obolelih za celiakijo, pogostejše neznačilne težave, je pot do diagnoze lahko dolgotrajnejša.

Diagnozo celiakije postavimo s posebno preiskavo krvi za značilna protitelesa. V primeru pozitivnih vrednosti je treba diagnozo potrditi še z gastroskopsko biopsijo dvanajstnika oz. tankega črevesja.

Celiakija se zdravi s strogo brezglutensko dieto – pacienti ne smejo zaužiti niti drobtinice navadnega kruha ali jedi, ki vsebujejo gluten oziroma sledi glutena. Tovrstna živila je treba nadomestiti s posebnimi brezglutenskimi izdelki.

Kdaj pomislimo na celiakijo?

Zapleti celiakije

Zdravljenje celiakije

Sorodne bolezni – ni vsaka težava po kruhu celiakija

Kako do diagnoze celiakije?

Usmerjeni pregledi za celiakijo

Nazaj