Laktozna intoleranca

Laktozna intoleranca ali nesposobnost prebavljanja mlečnega sladkorja je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze.

Mleko vsebuje precej laktoze – sladkorja, drugačnega od namiznega sladkorja. Mlečni sladkor je sestavljen iz glukoze in galaktoze. Pred prehodom skozi črevesno steno v kri se mora najprej razcepiti na oba sestavna dela. Proces prebave poteka v tankem črevesju, pod vplivom prebavnih sokov, ki vsebujejo encim laktazo. Ta razcepi vez med obema deloma, ki se nato, vsak zase, vsrkata v kri.

Včasih v črevesju ni dovolj laktaze, zaradi česar ostane mlečni sladkor neprebavljen. Laktoza zato potuje naprej in pride do širokega črevesja, kjer ga začno porabljati bakterije črevesne mikroflore. Te lahko razgradijo mlečni sladkor, vendar pri tem nastaja obilo plinov in drugih presnovkov, ki spodbujajo črevesje k hitrejšemu gibanju. Pojavi se napenjanje, ki je lahko tudi boleče, pretakanje, ropotanje po črevesju in driska.

Kaj ni laktozna intoleranca?

Laktozna intoleranca ni alergija.

Alergija na mleko je drugačna bolezen, ki nastane zaradi neprenašanja beljakovin v mleku in ima drugačne, včasih tudi hujše posledice. Pri alergiji na mleko je večkrat potrebna popolna izključitev mlečnih izdelkov iz prehrane.

Izjemoma ima lahko pacient tudi obe bolezni hkrati, zato naj diagnozo vedno potrdi zdravnik.

Galaktozemija je redka presnovna bolezen, ki se razkrije v zgodnji otroški dobi. Ti pacienti ne smejo piti niti mleka niti mleka brez laktoze.

Kdaj in kakšne težave povzroča laktozna intoleranca?

Kako pridemo do diagnoze laktozne intolerance

Nazaj