Kožni vbodni testi

Kožni vbodni alergenski testi so najpogosteje uporabljani in najzanesljivejši testi za takojšnje dokazovanje alergijske preobčutljivosti, posredovane z IgE protitelesi.

Testiranje je enostavno, varno in neobremenjujoče za pacienta.

Snovi, za katere domnevamo, da povzročajo alergijo, se z drobnim vbodljajem vnesejo v kožo na notranji strani podlahti. Pri tem se vbode le površinska plast kože, tako da testiranje praviloma ni boleče.

Lahko uporabljamo industrijsko pripravljene raztopine alergenov, pogosto pa se odločimo tudi za testiranje z naravnimi snovmi, tako da npr. iglo najprej vbodemo v jabolko in nato v kožo. S tem v kožo zanesemo minimalne količine alergenov, ki sprožijo lokalno reakcijo, katera se navadno razvije v času 15–20 min.

Če je test pozitiven, postane koža okrog mesta vboda rdeča, razvije se majhen srbeč izpuščaj – koprivka. Reakcija izgine v 1 uri. Če koža ostane nespremenjena, je test negativen.

Test je nezanesljiv pri pacientih, ki imajo bolno kožo podlahti. Izvid je lahko lažno negativen pri tistih, ki jemljejo zdravila proti alergiji, zato je najmanj 1 teden pred testom prepovedano jemanje tablet antihistaminikov (Aerius, Allegra, Bilador, Claritine, Cezera, Dasselta, Dihalar, Dramina, Fenistil, Flonidan, Letizen, Rinolan, Rupafin,  Telfast, Zyrtec, Xyzal), prav tako pa ni zaželeno mazanje podlahti s protialergijskimi mazili.

 

Omenjeno preiskavo v Diagnostičnem centru Bled opravljamo tako na napotnico kot samoplačniško. Več >>

Nazaj