Ultrazvok in RTG

Priprava pacientke na radiološki pregled.

Ultrazvok dojk.

Rentgenska in ultrazvočna ambulanta

Diagnostični center Bled je opremljen s sodobno opremo za rentgen.

V ultrazvočni ambulanti potekajo:

Ultrazvočni aparat oddaja posebne zvočne valove, ki se odbijejo od vaših notranjih organov in na zaslonu aparata ustvarjajo sliko. Tehnologija je podobna sonarju, ki ga uporabljajo marinci pri odkrivanju sovražnika ali jate rib. Frekvenca teh zvočnih valov je visoko nad človeškim slušnim območjem, iz česar izvira ime ultrazvok.

S to preiskavo lahko lepo prikažemo trebušne organe (jetra, žolčnik, trebušno slinavko, prav tako tudi velike krvne žile trebuha, vranico, ledvici, rodila in pri moških prostato ter moda). Slabše so vidni votli organi, npr. želodec in črevesje.

Preiskava je za preiskovanca popolnoma varna in neškodljiva, pregled je hiter, neboleč in zahteva le malo priprav. 2–3 dni pred pregledom je zaželeno uživati le hrano, ki ne napenja in v črevesju ne pušča preveč vsebine. Na pregled pridite tešči, kar pomeni, da zjutraj ne jeste, vendar pijete veliko tekočine, da boste imeli v sečnem mehurju dovolj vode. Vzamete lahko tudi vsa običajna zdravila.

Ultrazvok je pogosto tudi pomembno dopolnilo specialističnega pregleda. S sodelovanjem specialista ustrezne stroke opravljamo tudi UZ-vodene punkcije trebušnih organov in transrektalne punkcije prostate.

Samoplačniško v rentgenski ambulanti izvajamo:

  • standardne preglede okostja in sklepov v dogovoru z ortopedom,
  • RTG-preglede prsnih organov,
  • RTG-preglede prebavil z barijevim kontrastom (RTG požiralnika in RTG želodca ter dvanajsternika).

Rentgenske preiskave prebavil niso nadomestilo, ampak so koristno dopolnilo k endoskopskim preiskavam, zlasti za tiste dele prebavne cevi, ki za endoskopski pregled niso dosegljivi.

Za rentgenski pregled prebavnega trakta uporabljamo mlečnobelo pijačo, ki vsebuje barij. Barij se iz prebavil ne vsrka v telo, ampak po zaužitju teče skozi prebavila in se na koncu izloči po naravni poti. Ker absorbira rentgenske žarke, pušča sliko na rentgenskem zaslonu ali filmu, tako da z več zaporednimi slikanji dobimo projekcijo delov prebavne cevi na film, v eni ravnini. S tem dobimo koristne informacije o položaju pregledovanega organa, morebitnih izrastkih, zožitvah ali motnjah pretoka  vsebine.

Na tak način lahko opravimo RTG-slikanje požiralnika, želodca in dvanajstnika, kar traja od 15 do 20 minut.

Za obe preiskavi morate biti tešči, 1 dan pred preiskavo uživajte lahko ali tekočo hrano.

Po preiskavi je zaradi lažjega praznjenja barijevega kontrasta, ki zgosti blato, priporočljivo piti več tekočine (svetujemo vodo). Normalne aktivnosti lahko pričnete opravljati takoj. Prosimo, da na preiskavo pridete oblečeni v ohlapna in udobna oblačila, ki jih zlahka slečete in oblečete. Prosimo, da nakit pustite doma.

  • RTG-preglede sečil nativno in s kontrastom (RTG s kontrastom je namenjen prikazu sečil, odkrivanju vzrokov za ponavljajošče se okužbe sečil, ugotavljanju prisotnosti krvi v urinu in napadov ledvičnih kamnov),
  • invazivne diagnostične preglede žolčnih vodov in trebušne slinavke – ERCP v sodelovanju z gastroenterologi.

Splošna navodila pred rentgensko in ultrazvočno preiskavo