Gastroenterološki preventivni pregled

Stresno življenje, neredno prehranjevanje, nezdrav način življenja? Imate pekoč občutek v želodcu? Vas muči zgaga ali pa imate težave z zaprtjem ter ne veste, kako ublažiti simptome?

V Sloveniji za rakom na debelem črevesu zboli več kot 1.400 bolnikov na leto. Je tretja vrsta karcinoma po pogostosti pri obeh spolih. V več kot 95 odstotkih nastane iz predrakastega polipa, ki ga je mogoče sproti odstraniti. Zato je iskanje in zgodnje odkirvanje prekancerogenih sprememb (polipov) na debelem črevesu ključnega pomena.

Naročite se na pregled Podarite darilni bon

Gastroenterološki preventivni pregled sestavljajo sledeče preiskave:

Uvodni spec. internistični pregled z anamnezo in statusom

Antropometrične meritve z izračunom indeksa telesne mase in analizo telesne sestave

Usmerjene laboratorijske analize

Z navedenimi analizami opredelimo celotno krvno sliko, delovanje jeter, trebušne slinavke ter ocenimo koncentracijo železa, glukoze in holesterola v krvi.

LABORATORIJSKE ANALIZE KRVI: odvzem, hemogram z diferencialno krvno sliko, sedimentacija, hepatogram – pokazatelji stanja jeter (AST, ALT, GGT, AF, bilirubini), testi trebušne slinavke (amilaza, lipaza), krvni sladkor – glukoza, lipidogram – krvne maščobe (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi), železo, TIBC, ščitnični hormon TSH.

 

Ultrazvok trebušnih organov

Pregled jeter, žolčnika, trebušne slinavke, vranice, ledvic, velikih trebušnih žil, sečil in prostate ter rodil.

Ezofagogastroduodenoskopija (gastroskopija)

Gastroskopija je endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Sodoben ritem življenja in prehranjevalne navade vplivajo tudi na delovanje zgornjih prebavil in prispevajo k pogostejšim vnetjem in pojavu ranic na sluznici dvanajstnika in želodca ter vedno pogosteje tudi požiralnika.

Na željo preiskovanca lahko v Diagnostičnem centru Bled endoskopske preiskave (gastroskopijo in/ali kolonoskopijo) opravimo tudi v analgosedaciji.

Biopsija in določitev prisotnosti bakterije Helicobacter Pylori v vzorcu

Koloileoskopija (kolonoskopija) s pripravo Moviprep

Endoskopski pregled debelega in dela tankega črevesa.

Pogostost raka na debelem črevesu in danki se v zadnjih letih hitro povečuje. V Sloveniji za to obliko raka zboli preko 1600 bolnikov letno, kar je drugo najpogostejše rakavo obolenje pri moških in tretje pri ženskah.

Najpogostejša najdba pri koloskopiji so polipi. Gre za tvorbe, iz katerih se z leti lahko razvije rak debelega črevesa. Nemalokrat polipe odkrijemo ob preventivnem zdravstvenem pregledu, ko še ne povzročajo nobenih težav. Med pregledom jih odstranimo in bistveno zmanjšamo nevarnost razvoja rakavega obolenja.

Na željo preiskovanca lahko v Diagnostičnem centru Bled endoskopske preiskave (gastroskopijo in/ali kolonoskopijo) opravimo tudi v analgosedaciji.

Zaključni pogovor pri specialistu gastroenterologu z interpretacijo izvidov in zaključnim mnenjem

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

Končna cena se lahko v primeru odvzema vzorcev ob endoskopskem pregledu želodca in debelega črevesja spremeni. Vzorce tkiva pošljemo v histološko analizo. Cena se obračuna glede na veljavni cenik Diagnostičnega centra Bled.

Vprašanja in rezervacije terminov:

Sabina Hostnik, Mojca Zupančič

+386 (0)4 579 80 00
+386 (0)41 644 008
smp@dc-bled.si

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Zakaj je gastroenterološki preventivni pregled tako pomemben?

Pri skoraj tretjini preiskovancev z gastroskopijo ugotovimo gastroezofagealno refluksno bolezen, pri kateri je pomembno pravilno prehranjevanje ter pravočasno jemanje zdravil, ki izboljšajo kakovost življenja.
Zaradi naraščajoče pogostosti raka na debelem črevesu, ki je tretja vrsta karcinoma po pogostosti pri obeh spolih, je zelo pomembno tudi iskanje prekancerogenih sprememb (polipov) na debelem črevesu. V Sloveniji za rakom na debelem črevesu zboli več kot 1.400 bolnikov na leto. V več kot 95 odstotkih nastane iz predrakastega polipa, zato se ti izrastki iščejo in sproti odstranjujejo. Prav zato je koloskopija priporočeni del preventivnega pregleda pri preiskovancih po 45. letu starosti.

Splošno

Kje se izvaja gastroenterološki preventivni pregled?

Gastroenterološki preventivni pregled izvajamo v dogovorjenih terminih na Bledu, kjer preiskave lahko opravimo ambulantno in se na preiskavo po navodilih pripravite sami doma. Lahko pa se dogovorimo tudi za hospitalno izvedbo programa. V tem primeru ste na Bledu sprejeti dan pred programom in se na kolonoskopijo pripravite pri nas. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×