Gastroenterološki preventivni pregled

Stresno življenje, neredno prehranjevanje, nezdrav način življenja? Imate pekoč občutek v želodcu? Vas muči zgaga ali pa imate težave z zaprtjem ter ne veste, kako ublažiti simptome?

V Sloveniji za rakom na debelem črevesu zboli več kot 1.400 bolnikov na leto. Je tretja vrsta karcinoma po pogostosti pri obeh spolih. V več kot 95 odstotkih nastane iz predrakastega polipa, ki ga je mogoče sproti odstraniti. Zato je iskanje in zgodnje odkirvanje prekancerogenih sprememb (polipov) na debelem črevesu ključnega pomena.

Naročite se na pregled Podarite darilni bon

Gastroenterološki preventivni pregled sestavljajo sledeče preiskave:

Usmerjene laboratorijske preiskave

  • Hemogram – celovita krvna slika
  • Biokemične preiskave – pokazatelji stanja jeter (AST, ALT, GGT, AF, bilirubini), krvni sladkor, železo, krvne maščobe (trigliceridi, holesteroli), testi trebušne slinavke (amilaza, lipaza).

Z navedenimi analizami opredelimo celotno krvno sliko, delovanje jeter, trebušne slinavke ter ocenimo koncentracijo železa, glukoze in holesterola v krvi.

Antropometrične meritve z izračunom indeksa telesne mase

Ultrazvok trebušnih organov

Pregled jeter, žolčnika, trebušne slinavke, vranice, ledvic, velikih trebušnih žil, sečil in prostate ter rodil.

Ezofagogastroduodenoskopija s testom na bakterijo helicobacter pylori

Endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Koloileoskopija s pripravo z moviprep

Endoskopski pregled debelega in dela tankega črevesa.

Zaključni pregled pri specialistu gastroenterologu z zaključnim mnenjem

Na željo preiskovanca lahko endoskopske preiskave za doplačilo izvedemo tudi v analgosedaciji.

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Zakaj je gastroenterološki preventivni pregled tako pomemben?

Pri skoraj tretjini preiskovancev z gastroskopijo ugotovimo gastroezofagealno refluksno bolezen, pri kateri je pomembno pravilno prehranjevanje ter pravočasno jemanje zdravil, ki izboljšajo kakovost življenja.
Zaradi naraščajoče pogostosti raka na debelem črevesu, ki je tretja vrsta karcinoma po pogostosti pri obeh spolih, je zelo pomembno tudi iskanje prekancerogenih sprememb (polipov) na debelem črevesu. V Sloveniji za rakom na debelem črevesu zboli več kot 1.400 bolnikov na leto. V več kot 95 odstotkih nastane iz predrakastega polipa, zato se ti izrastki iščejo in sproti odstranjujejo. Prav zato je koloskopija priporočeni del preventivnega pregleda pri preiskovancih po 45. letu starosti.

Splošno

Kje se izvaja gastroenterološki preventivni pregled?

Gastroenterološki preventivni izvajamo v dogovorjenih terminih v Podružnici Ljubljana, kjer preiskave opravimo ambulantno in se na preiskavo po navodilih pripravite sami doma, izjemoma pa se lahko dogovorimo tudi za hospitalno izvedbo programa na Bledu. 

Zdravstvene storitve so v skladu z ZDDV-1 oproščene plačila DDV, zato DDV ni obračunan.

Končna cena se lahko v primeru odvzema vzorcev ob endoskopskem pregledu želodca in debelega črevesja spremeni. Vzorce tkiva pošljemo v histološko analizo. Cena se obračuna glede na veljavni cenik Diagnostičnega centra Bled.

Vprašanja in rezervacije terminov:

Zlata Legat

+386 (0)4 579 80 00
+386 (0)41 644 008
zlata.legat@dc-bled.si

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×