Hospitalni pacienti

V Diagnostičnem centru Bled ste vedno dobrodošli!

Po svojih najboljših močeh se bomo trudili, da bo vaše bivanje pri nas kar najbolj udobno.

Te strani so namenjene vsem tistim, ki bodo v naš Center sprejeti in bodo nekaj dni bivali pri nas. Na njih boste našli vse potrebne informacije, ki jih boste potrebovali pred prihodom v Center, med bivanjem v njem ter pred odhodom domov.

Upamo, da se boste pri nas, kljub preiskavam, počutili čim bolj prijetno!

Pred prihodom

V tem delu boste našli nekaj osnovnih navodil in predlogov za čas pred prihodom v Center. Morda vam bodo koristili napotki o tem, kaj prinesti s seboj in kaj storiti z dragocenostmi in zdravili, ki jih jemljete.

Po tem, ko ste se naročili na pregled v našem Centru, smo vam poslali pisno obvestilo in morebitna dodatna navodila. V pisnem obvestilu sta navedena tudi dan in ura sprejema. V primeru, da boste imeli tega dne druge neodložljive obveznosti, vas prosimo, da nas o tem čim prej obvestite tako, da pošljete sporočilo na info@dc-bled.si ali pokličete na telefonsko številko, ki je napisana na obvestilu (med 8:00 in 13:00).

Predlagamo, da s seboj prinesete:

 • pižamo ali spalno srajco,
 • haljo, copate,
 • zobno pasto, milo in druge toaletne potrebščine,
 • brivnik in brivske pripomočke,
 • zdravila, ki jih jemljete,
 • pripomočke za kratkočasje: knjige, revije, križanke,
 • manjšo količino denarja (Pri nas je treba za dan bivanja na oddelku doplačati 10 € tudi, če vam bomo preiskave opravili na napotnico, tj. doplačilo za dnevno oskrbo.),
 • kontaktno številko najbližjih.

 

Dragocenosti

Prosimo, da s seboj ne prinašate dragocenosti – nakita ali večjih vsot denarja. Če je neizogibno in boste vseeno imeli s seboj večjo vsoto denarja, vam svetujemo, da ga deponirate na recepciji. Denar bomo popisali, ga spravili v sef in vam izročili potrdilo. V sefu ostalih stvari ne moremo hraniti.

Za krajo in izgubo osebnih predmetov ne odgovarjamo.

Zdravila in medicinski pripomočki

Med vašim bivanjem v Centru lahko še naprej jemljete vsa zdravila, ki ste jih jemali doma, vendar pod pogojem, da so vam še vedno predpisana. Če ste pred prihodom jemali kakršna koli zdravila, ki vam jih je bodisi predpisal splošni zdravnik ali pa ste jih sami kupili v lekarni, vas prosimo, da jih prinesete s seboj. Pokažite jih zdravniku, ko vas bo obiskal po sprejemu v Center. Zelo pomembno je, da natančno vemo, kakšna zdravila ste jemali, da vam lahko določimo najboljše zdravljenje.

To velja za vse inhalatorje, kreme ali kapljice, ki jih morda uporabljate. Zdravila imejte v originalnih škatlah, imeti morajo tudi vse potrebne označbe iz lekarne.

Pacienti s stomo s seboj prinesite vse, kar potrebujete zanjo.

Bivanje v Centru

Pri nas ste nameščeni v dvoposteljnih nadstandardnih sobah, kjer je bivanje bolj prijetno kot v bolnišnicah. V sobi skupaj bivata 2 preiskovanca. Soba ima lastno kopalnico in balkon in je prijetno opremljena.

V našem Centru delujejo interna pravila, po katerih se ravnamo. Za čim bolj prijetno počutje je koristno, da vas z njimi že prej seznanimo.

Na teh straneh lahko najdete, kako bo potekal sprejem v naš Center in namestitev v sobo, kdaj vas bo obiskal sprejemni zdravnik, kje boste jedli, kakšna je oprema sobe in kdaj morate biti v Centru obvezno prisotni. Nekaj besed je napisanih tudi o zdravstvenem osebju in njegovi prepoznavnosti. Tu lahko najdete tudi koristne informacije o prepovedi kajenja in pitja alkohola ter uporabe mobilnih telefonov.

Vsi preiskovanci v Diagnostičnem centru Bled doplačajo za bivanje 10 EUR na dan, ne glede na to, ali so na preiskavo prišli na napotnico ali samoplačniško (tj. doplačilo za dnevno oskrbo). 

Bivanje pri nas

Na dan sprejema se ob dogovorjeni uri oglasite na recepciji našega Centra. Sprejeli vas bodo sodelavci, ki bodo po opravljenih formalnostih (vnos podatkov v računalnik) poklicali oddelčno sestro. Ta vas bo pospremila v vašo sobo in vam dala vse splošne informacije ter informacije, potrebne za pripravo na preiskavo.

Po namestitvi vas bo v sobi obiskal zdravnik, ki bo po opravljenem razgovoru in pregledu zdravstvene dokumentacije določil potek potrebnih preiskav in pregledov. Prosimo, da pred njegovim obiskom ne zapuščate sobe.

Vizita

Vsak dan med 7:15 in 8:00 je vizita, ko bo v vašo sobo prišel zdravnik in vam pojasnil nadaljnji potek preiskav. Prosimo vas, da v tem času ne zapuščate sobe.

 

Obvezna prisotnost in prosti čas

Prosimo, da v času čakanja na posamezne preiskave ne zapuščate sobe. Po opravljenih preiskavah, ko boste imeli prosti čas, sobo lahko zapustite, vendar se je treba pred tem obvezno posvetovati z medicinskim osebjem. V Center in svojo sobo se morate vrniti najkasneje do 22:00, ko zaklepamo vhodna vrata.

Zapuščanje Centra

Če zapuščate Center za daljši čas, je zelo pomembno, da o tem obvestite medicinsko osebje in recepcijo. Zaradi čim bolj tekočega opravljanja preiskav moramo vedeti, kje so naši pacienti.

Hospitalno osebje

Po sprejemu na oddelek boste izvedeli, katera medicinska sestra bo med vašim bivanjem odgovorna za usklajevanje vaše nege. Pri vaši oskrbi bodo pomagale tudi druge medicinske sestre. Ob začetku vsake izmene lahko pričakujete, da bo medicinska sestra, ki bo skrbela za vas, prišla k vam in se predstavila, tako da boste vedno vedeli, koga poklicati v primeru kakršnih koli vprašanj, težav ali skrbi.

Snažilke

V dopoldanskem času bodo v sobo prišle snažilke, ki bodo pospravile sobo ter vam namestile sveže brisače in toaletne pripomočke.

Prepoznavanje osebja

Negovalno osebje nosi uniforme različnih barv, ki so odvisne od njihove stopnje:

 • Zdravniki nosijo bele uniforme.
 • Farmacevti in radiološki tehniki nosijo belo uniformo z zelenimi detajli.
 • Medicinske sestre in tehniki ter laboranti nosijo belo uniformo z modrimi detajli.
 • Administrativno osebje nosi belo uniformo z rumenimi detajli.
 • Snažilke nosijo zeleno uniformo.

Člani našega medicinskega osebja nosijo priponko z imenom in funkcijo.

Kajenje

V Centru in pred vhodom v naš Center velja prepoved kajenja. Če želite dobiti informacije, kako prenehati kaditi, vas prosimo, da se obrnete na člana zdravstvenega osebja.

Alkohol

Pitje alkohola v času bivanja v Centru ni dovoljeno. Alkohol lahko, v kombinaciji z vašimi zdravili, učinkuje izredno negativno, poleg tega pa lahko poveča tveganje pri preiskavah, ki vam jih bomo opravili. V primeru, da brez alkohola ne morete zdržati, se prosimo obrnite na naše medicinsko osebje.

Prehrana

Obroke vam bomo postregli v naši Restavraciji Labod, ki je 150 m oddaljena od Diagnostičnega centra Bled. Za natančnejšo lokacijo si oglejte zemljevid, ki je v vsaki sobi, ali pa za pojasnila vprašajte medicinsko osebje.
Z dnevnimi obroki hrane vam bomo v Restavraciji Labod postregli v naslednjih terminih:

 • zajtrk med 8.30 in 11.00 uro,
 • kosilo med 12.00 in 15.30 uro,
 • večerja med 18.00 in 19.30 uro.

Po sprejemu oziroma po preiskavi vam bo medicinska sestra dala kupončke za prehrano glede na to, kakšne preiskave ste v našem Centru že opravili oziroma vas še čakajo. Kupončke za hrano odnesite s seboj v restavracijo in jih dajte natakarju, ki vas bo postregel. V primeru, da se pripravljate na preiskavo, kjer morate biti tešči, boste dan prej v restavraciji dobili čisto govejo juho, če pa ste s preiskavami že končali, pa vam bomo postregli z lahkim polnim obrokom. Tistim, ki se težje gibljejo, lahko obrok prinesemo tudi v sobo.

Prosimo, da se glede posebnih prehranskih zahtev obrnete na oddelčno sestro.

Obiskovalci

Obiskovalci in negovalci so v našem Centru dobrodošli, saj bo vaše bivanje na ta način bolj udobno in prijazno. Prosimo vas le, da upoštevate, da drugi pacienti med urami za obiske morda želijo počivati ali spati.

Obiski otrok so dobrodošli, vendar pa morajo biti otroci ves čas pod nadzorom, tako na oddelku kot zunaj. Če imajo vaši sorodniki vprašanja v zvezi z vašim stanjem, naj se obrnejo na sestro, ki je zadolžena za oddelek. Sorodnikom in drugim obiskovalcem posredujemo informacije samo z dovoljenjem pacienta.

Mobilni telefoni

Signali mobilnih telefonov lahko ovirajo delovanje medicinske opreme, zato vas prosimo, da jih med opravljanjem preiskav nimate pri sebi. V primeru, da jih boste v ambulanto vseeno vzeli, vas prosimo, da jih izključite. Zvonjenje mobilnih telefonov moti tudi potek vizite, zato poskrbite, da bodo ugasnjeni tudi v tem času.

Zaklepanje vhodnih vrat

Ob 22. uri zaradi varnosti pacientov glavni vhod pri recepciji zaklenemo. V primeru, da se do te ure ne boste mogli vrniti, lahko pokličete nočno sestro (tel.: 04 5798 298), ki vam bo odprla vrata.

Opravljanje preiskav

Vsaka preiskava ima svoja specifična navodila, ki jih lahko najdete na straneh, ki se nanašajo na to preiskavo. Preiskavo, ki vas posebej zanima, lahko poiščete na straneh Dejavnosti. Na tem mestu pa je napisanih nekaj splošnih navodil in informacij o opravljanju preiskav, vaši pisni izjavi o privolitvi in zdravstvenih podatkih, ki jih zbiramo in hranimo.

Privolitev v preiskave

Med bivanjem v Centru vam bo zdravstveno osebje, na vašo željo, še dodatno pojasnilo tveganja, koristi in možne alternative vsake predlagane oblike preiskave. V našem Centru imamo visoko strokovno usposobljene zdravnike, zato je tudi primerov, ko se zapleti zgodijo, relativno malo. Vendar pa vsaka preiskava nosi tudi določeno tveganje in med njo lahko pride do kakšne od pričakovanih oblik komplikacij.

Pred kakršno koli preiskavo moramo pridobiti vaše pisno dovoljenje, zato vas bomo prosili za podpis privolitvenega obrazca. Če niste prepričani o katerem koli vidiku predlagane preiskave, vas prosimo, da se pogovorite z našim sprejemnim zdravnikom, ki vam bo z veseljem dodatno pojasnil kakršno koli nejasnost.

Nekateri postopki ne zahtevajo formalnega pisnega privoljenja, vendar vam bo osebje na vašo željo pojasnilo vsa tveganja, koristi in alternative, preden vam bo preiskavo opravilo.

Informacije o vašem zdravstvenem stanju

Ob prihodu v Center vas bo sprejemni zdravnik povprašal po informacijah, ki se nanašajo predvsem na vaše zdravstveno stanje in dejavnike tveganja ter so pomembne za natančnejšo postavitev diagnoze.

Čemu potrebujemo te informacije?

O informacijah vas bomo povprašali, da bi vam lahko postavili čim bolj natančno diagnozo ter zagotovili potrebno zdravljenje. Informacije se zbirajo v kartoteki, skupaj s podrobnostmi o opravljenih preiskavah, če bi nas nemara morali spet obiskati.

Kdo ima dostop do informacij?

Po zakonu smo informacije o vas in vašem zdravstvenem stanju dolžni obravnavati kot zaupne. Možnost vpogleda teh informacij imajo naši zdravniki in drugi zdravstveni delavci, ki so jih po kodeksu dolžni varovati kot zaupne. Do vpogleda v vašo zdravstveno evidenco ste upravičeni tudi vi, čeprav to nemara ne bo mogoče še isti dan, ko za to zaprosite.

Pri težjih primerih se bo zdravnik, ki vam je preiskavo opravil, posvetoval z ostalimi zdravniki, ki se vsakodnevno sestanejo. Na teh sestankih sodelujejo zdravniki vseh osrednjih dejavnosti, ki jih pri nas opravljamo. Na ta način boste dobili celostna navodila o nadaljnjih postopkih zdravljenja.

Koristne informacije

Na tem mestu smo zbrali nekaj koristnih informacij, ki jih boste morda potrebovali med bivanjem v našem Centru. Nanašajo se na poštne storitve, telefon in televizijo. Tukaj boste izvedeli tudi, kako lahko naše storitve pohvalite ali pograjate.

Poštne storitve

Na Bledu boste našli kar nekaj poštnih nabiralnikov in pošto v centru mesta. Pisma in razglednice opremljene z znamko, lahko oddate tudi pri nas na recepciji (Če jih boste oddali do 14. ure, jih bomo na pošto oddali še isti dan).
Znamke lahko kupite v trafikah (najbližja je na avtobusni postaji), na pošti na Ljubljanski cesti 10 ali na drugih prodajnih mestih.

Bančne storitve

V primeru, da potrebujete gotovino ali pa želite opraviti katero od bančnih storitev, je na Bledu več bankomatov in tudi dve poslovalnici različnih bank.

Na Bledu poslujeta Gorenjska banka na Cesti svobode 15 (delovni čas PON–PET: 8.30–12.30 in 13.30–16.30, telefon: 04 208 46 76) in SKB banka na Ljubljanski cesti 4 (delovni čas PON–PET: 8.30–12.00 in 14.00–17.00, telefon: 04 575 17 14).

 

 

Trgovine

V neposredni bližini Centra (100 m stran) ob avtobusni postaji se nahajata tržnica, kjer lahko kupite sadje in zelenjavo, ter manjša trgovina z živili.

Telefon, televizija in dostop do interneta

V vsaki sobi v našem Centru imate na voljo televizijo in telefon, ki ga lahko uporabljate za interne pogovore (pogovori znotraj našega Centra), ki so brezplačni. Klic opravite tako, da zavrtite izbrano štirimestno številko.

Pomembnejše interne številke:

 • recepcija 8101,
 • oddelčna ambulanta 8298 in 8398,
 • Restavracija Labod 8453.

Dostop do brezžičnega interneta je možen v vseh prostorih Diagnostičnega centra Bled. V primeru, da bi želeli dostopati do interneta, se obrnite na sodelavce na recepciji, ki vam bodo sporočili uporabniško ime in geslo.

Pranje osebnega perila

V Centru ne moremo prati vašega osebnega perila. Naprošamo vas, da svoje obiskovalce prosite, da vaše perilo odnesejo domov.

Verske usluge in duhovna oskrba

V neposredni bližini Centra (200 m) je rimskokatoliška cerkev Sv. Martina. Do nje lahko pridete po ozki cesti, ki mimo Centra vodi pod grajski hrib. Odprta je vsak dan in ponuja tih prostor za molitev in premišljevanje.

Pripombe, predlogi in pritožbe

Upamo, da se boste ob obisku v našem Centru počutili prijetno. Naše osebje bo storilo vse, da bi temu res bilo tako. Lahko pa se zgodi, da naše usluge ne bodo takšne, kot ste pričakovali. V tem primeru moramo to vedeti, saj lahko napake le tako tudi popravimo. Prosimo, da vse morebitne pripombe in predloge za izboljšanje nivoja vseh zdravstvenih storitev vpišete v Knjigo pritožb in predlogov, ki se nahaja na recepciji in v vsaki sobi ali pa to storite na tej spletni strani.

Spoštljivo ravnanje

Pravico imate, da pričakujete, da bo naše osebje z vami in vašimi obiskovalci vseskozi ravnalo vljudno in spoštljivo. In obratno, naše osebje ima pravico opravljati svoje delo brez strahu pred verbalnim, fizičnim in rasnim nadlegovanjem ter zlorabami. Ob incidentih zaradi nesprejemljivega vedenja bomo morali ustrezno ukrepati.

Odhod iz Centra

Na tem mestu so napotki, kaj morate storiti, ko zapuščate naš Center. Po končanih pregledih se bo z vami pogovoril zdravnik, prejeli boste tudi odpustno pismo. O rezultatih preiskav bomo obvestili vašega osebnega zdravnika.

Po končanih pregledih oziroma preiskavah vas prosimo, da zapustite sobo in na odpustnico (če vam v tem času še ni bila izročena) počakate v sprejemni sobi v pritličju.

Običajno lahko pričakujete, da boste na dan odpusta domov odšli zgodaj popoldne. Kadar pa imate na dan odpusta predvidene preiskave v kasnejših urah, pa se bo ura odpusta premaknila na pozne popoldanske ure. V primeru izpolnjevanja zdravniških kriterijev in kriterijev oddaljenosti ter na prošnjo vašega zdravnika, bomo za vas organizirali prevoz z rešilnim avtomobilom.

Obvestilo osebnemu zdravniku

Zdravnik, ki vam je v Centru opravil preiskavo, bo pisal vašemu osebnemu (splošnemu) zdravniku ter mu pojasnil, do kakšnih ugotovitev o vašem zdravstvenem stanju je med pregledom prišel (diagnoza). Če želite, da se vašega domačega zdravnika o vaši diagnozi ne obvesti, vas prosimo, da se obrnete na glavno oddelčno sestro ali sestro, ki je zadolžena za vašo oskrbo.

Pred odhodom

 • na recepciji dvignite odpustno pismo (odpustnico), ki ga bo po pošti prejel tudi vaš osebni zdravnik,
 • prosite za gotovino in dragocenosti, ki ste nam jih izročili v varstvo,
 • poravnajte doplačilo za dnevno oskrbo, ki znaša 10 EUR na dan.

Zdravila

V primeru, da bo naš zdravnik ocenil, da potrebujete zdravljenje, vam bo dal nadaljnja navodila glede jemanja zdravil. V izvidu, ki ga boste dali vašemu osebnemu zdravniku, bodo navedene informacije o vašem tukajšnjem zdravljenju in priporočilih za prihodnjo zdravniško oskrbo.

Pregledi ambulantnih pacientov

Če boste po odhodu iz našega Centra potrebovali dodatni ali ponovni pregled kot ambulantni pacient, vam bomo ponudili nekaj možnih datumov preiskave. Za datum in čas vaše naslednje preiskave se lahko dogovorite že ob odhodu iz Centra, in sicer v naročniški službi, ki se nahaja v leseni stavbi poleg Diagnostičnega centra Bled.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×