Kateri so možni zapleti celiakije?

15 oktobra, 2019

Z doživljenjsko brezglutensko dietno prehrano je celiakija povsem ozdravljiva in pacienti niso nič bolj ogroženi zaradi zapletov kot zdravi ljudje.

Nezdravljena celiakija pa lahko povzroči različne zaplete, ki jih po času nastanka delimo na kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne.

Kratkoročni zapleti so napenjanje, plini, vetrovi, hujšanje, izpadanje las, kožna vnetja, pekoč jezik, splošna utrujenost itd., saj se zaradi okvare sluznice prebavil hrana slabo prebavlja.

Srednjeročno se zapleti pojavijo zaradi pomanjkljive absorpcije hrane. Govorimo predvsem o slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa ali vitaminov B-skupine, pa o osteoporozi itd.

Dolgoročni zapleti, ki se jih pacienti s celiakijo najbolj bojijo, pa so različna avtoimuna in rakava obolenja. Ne ena ne druga niso zelo pogosta, vendar pa so pri pacientih s celiakijo bistveno pogostejša kot pri zdravih ljudeh. Ocenjeno je, da je umrljivost pacientov s celiakijo 1,3-krat večja kot pri povprečni populaciji.

Pri obolelih za celiakijo so od avtoimunih bolezni pogostejša avtoimuna vnetja ščitnice, vitiligo, sladkorna bolezen, sistemske bolezni veziva, avtoimuni hepatitis itd.

Rak pogosto prizadene prebavila, zato je po štiridesetem letu pomembno opraviti tudi preventivne endoskopske preiskave (gastroskopija, koloskopija). Pri nezdravljeni celiakiji se, zaradi stalnega draženja imunskega sistema, pogosteje razvije limfom, še posebej T-celični limfom v tankem črevesju (EATL).

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×