NOVO NA BLEDU – Ultrazvočno vodena biopsija prostate skozi kožo na presredku (transperinealno)

28 septembra, 2021

V uroloških ambulantah Diagnostičnega centra Bled vodimo tudi paciente z rakom prostate, ki je žal najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi v Sloveniji. Kot pri vsaki obliki raka, je za uspešno zdravljenje tudi tu pomembna hitra in pravočasno postavljena diagnoza.

Ultrazvočno vodena biopsija prostate je diagnostična metoda, ki se uporablja v diagnostiki raka prostate. Ob sumu na raka prostate urolog običajno pred tem opravi več različnih preiskav (npr. test PSA, digitalni rektalni pregled prostate, transrektalni ultrazvok, MR prostate, genski test – SelectMDx, Proclarix) in se zanjo odloči, če izvidi omenjenih preiskav kažejo na prisotnost bolj nevarne oblike raka prostate.

V naši urološki ambulanti na Bledu sedaj izvajamo dve različni metodi ultrazvočno vodene biopsije/punkcije prostate. Izvajamo že dlje časa uveljavljeno, transrektalno ultrazvočno vodeno biopsijo prostate, pričeli pa smo tudi z izvajanjem ultrazvočno vodene biopsije prostate skozi kožo na presredku (transperinealno). Gre za novejšo metodo, pri kateri urolog z biopsijsko iglo odvzame tkivo prostate skozi kožo na presredku. Metoda je pacientom bolj prijazna, saj urolog vzorcev ne jemlje skozi črevo. Manjša je pojavnost okužb, saj pot igle poteka skozi kožo. To metodo izvajamo v urološki ambulanti na Bledu, medtem ko transrektalno ultrazvočno vodeno biopsijo prostate izvajajo naši urologi v urološki ambulanti na Bledu, v Ljubljani in v Novem mestu.

Pri obeh metodah vzorce tkiva prostate nato pošljemo na analizo v naš histopatološki laboratorij. Glede na histopatološki izvid, pacientu v urološki ambulanti nato svetujemo, kakšno bo njegovo nadaljnje zdravljenje.

Več o storitvah, ki jih izvajamo v uroloških ambulantah Diagnostičnega centra Bled, ki jih imamo na Bledu, v Ljubljani in v Novem mestu, si lahko ogledate tukaj.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×