13C urea dihalni test

13C urea dihalni test

S 13C urea dihalnim testom ugotavljamo prisotnost okužbe s Helicobacter pylori.

Danes vemo, da je bakterija Helicobacter pylori (HP) povzročitelj kroničnega vnetja želodčne sluznice, ki prispeva k razvoju razjed v želodcu in dvanajstniku in tudi k kancerogenezi oz. razvoju raka želodca. Uspešno uničenje bakterije lahko pomeni ozdravitev za dolgoletne bolnike z razjedami želodca ali dvanajstnika.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer izvajamo 13C urea dihalni test

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
  • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana
  • Novo mesto | Ljubljanska cesta 28 (Bršljin), 8000 Novo mesto
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kako poteka 13C urea dihalni test?

Z bakterijo je okuženih več kot 50 % ljudi, vendar pa vsem ne povzroča težav. Kadar zdravnik specialist gastroenterolog z gastroskopijo ugotovi spremembe, ki bi bile lahko posledica delovanja bakterije HP, se odloči za antibiotično zdravljenje. Po končanem zdravljenju je treba preveriti uspešnost izkoreninjenja bakterije, kar se lahko opravi ob kontrolni gastroskopiji. Če bolezenske spremembe niso bile tako hude, da bi zahtevale ponovno gastroskopijo, lahko prisotnost bakterije HP preverimo tudi z dihalnim testom.

Dihalni test je natančen, zanesljiv, preprost in nenevaren. Opravljajo ga lahko tudi otroci in nosečnice. Preiskovanec na tešče zaužije kozarec pomarančnega soka, ki mu je bila dodana nenevarna testna snov. Bakterija le-to predela v plin CO2, ki se izloči skozi pljuča. Preiskovanec pred testom in 30 min po njem pihne v vrečko, poseben aparat pa nato izmeri količino označenega CO2 v izdihanem zraku. Večja kot je razlika med obema vzorcema, bolj je verjetno, da je bakterija v želodcu še prisotna.

Pomembna prednost dihalnega testa je, da za oceno uspešnosti terapije z antibiotiki ne potrebujemo več kontrolne gastroskopije. Dihalni test je tudi bolj zanesljiv kot krvni test, ker nam pokaže, ali je bakterija trenutno res prisotna. Pozitiven izvid protiteles krvi pa pove le, da je bolnik nekoč bil okužen s to bakterijo, vendar je bila okužba lahko že ozdravljena.

Pred preiskavo

Kakšne so priprave na 13C-urea dihalni test?

  1. Pacient mora priti na test tešč.
  2. Od zdravljenja bakterije ali jemanja katerih koli antibiotikov mora preteči vsaj 6 tednov.
  3. 2 tedna pred preiskavo ni priporočljivo jemati zdravil, ki zavirajo izločanje želodčne kisline.

Na preiskavo se vsak lahko naroči z napotnico izbranega zdravnika.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×