Zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB)

Zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB)

V Diagnostičnem centru Bled omogočamo pacientom s kronično vnetno črevesno boleznijo (v nadaljevanju KVČB) poleg standardnega zdravljenja, če to ni uspešno, tudi zdravljenje z biološkimi zdravili.

Kaj je KVČB?

Kronična vnetna črevesna bolezen je dolgotrajno (kronično) vnetno obolenje črevesa. Med KVČB uvrščamo dve bolezni, in sicer Ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen. Obstaja tudi vmesna oblika bolezni t. i. Intermediarni kolitis, ko bolezni ne moremo uvrstiti ne v eno ne v drugo skupino. Vnetno dogajanje je pri ulceroznem kolitisu praviloma omejeno na debelo črevo, pri Chronovi bolezni pa lahko vnetje prizadene kateri koli del prebavne cevi, od ust do danke.

Kateri so vzroki za nastanek KVČB?

Vzrokov za kronično vnetno črevesno bolezen žal ne poznamo, jasno pa je, da so nekateri k njej dedno nagnjeni in pri njih pride do neustreznega imunskega odgovora sluznice na zunanje dejavnike. Težave lahko sprožijo tudi stres, neuravnotežena prehrana, kajenje, nezadostna količina spanja, pretirana higiena in čezmerna uporaba antibiotikov. Več primerov bolezni je zaznanih v razvitih državah sveta.

Kdo so pacienti s KVČB?

KVČB je najbolj pogosta med mladimi, najpogosteje se namreč pojavi med 15. in 40. letom starosti. Chronova bolezen se pojavlja prej, pri mlajših osebah, ulcerozni kolitis pa prizadene nekoliko več moških.

Kakšni so simptomi KVČB?

 • bolečina v trebuhu in driska sta najznačilnejša znaka bolezni,
 • krvavo blato,
 • hujšanje in nenapredovanje teže,
 • zaostanek v rasti in zaostanek v pubertetnem razvoju,
 • povišana telesna temperatura,
 • utrujenost,
 • slabost in bruhanje.

Kaj storiti, če imate zgoraj naštete težave?

Če akutno nastale težave (bolečine v trebuhu in driske) ne pojenjajo po 24 urah, je treba obiskati osebnega zdravnika. Ob hujših bolečinah ali slabšem počutju pa takoj. Bistvenega pomena sta zgodnje prepoznavanje bolezni in začetek ustrezne terapije. Na pojavnost in resnost zapletov lahko ugodno vplivamo z zgodnjim začetkom terapije. Težje komplikacije rešujemo z operativnim posegom oziroma z odstranitvijo prizadetega dela črevesja.

Kako do diagnoze?

Že pregled pri zdravniku in pogovor o težavah v ambulanti usmerja nadaljnjo diagnostiko, zato je ta pregled zelo pomemben. Bolezen dokončno potrdimo z endoskopsko preiskavo – kolonoskopijo in histološkim pregledom vzorčkov sluznice.

Kako poteka zdravljenje?

Namen zdravljenja je zmanjšati težave in pacientu vrniti občutek boljšega oz. dobrega počutja. Pri zdravljenju KVČB se uporabljajo zdravila proti vnetju: kortikosteroidi in zdravila iz skupine imunomodulatorjev, ki večinoma zadovoljivo umirijo bolezen. Pri pacientih, ki ne odgovorijo na standardno zdravljenje, so na voljo tudi biološka zdravila.

Zdravljenje z biološkimi zdravili

Biološka zdravila so v zadnjih letih pomembno spremenila način zdravljenja KVČB in pomenijo pomemben napredek v zdravljenju. Na voljo imamo več vrst bioloških zdravil.

Biološka zdravila so kompleksne molekule proteinov, pridobljene z biotehnološkimi postopki na živih celičnih kulturah. S svojim delovanjem na različne vnetne mediatorje zavirajo vnetni odgovor v tkivu, v tem primeru na sluznici prebavil. Aplicirajo se lahko intravensko v obliki infuzij, subkutano z injiciranjem v podkožje, določena zdravila (t. i. male molekule, ki ne spadajo neposredno med biološka zdravila), pa se lahko jemljejo tudi v obliki tablet.

 • Kdaj lahko predpišemo biološka zdravila?

Zdravljenje z biološkimi zdravili mora vedno odobriti KVČB konzilij na KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana ali UKC Maribor.

 • Kateri pacienti lahko prejmejo biološka zdravila?

Pacienti, primerni za biološko zdravljenje, so predvsem tisti, pri katerih je bolezen neodzivna na t. i. konvencionalno zdravljenje, pacienti z dejavniki tveganja za zaplete ali z določeni zapleti in z obsežno prizadetostjo sluznice.

 • Ali je zdravljenje z biološkimi zdravili drago?

Biološka zdravila so stroškovno v celoti krita iz zdravstvenega zavarovanja, pomembno znižanje stroškov zdravljenja pa v zadnjih letih predstavljajo visoko kvalitetna biološko podobna zdravila oz. t. i. biosimilarji, ki jih proizvajalci lahko registrirajo po preteku patentne zaščite originalnega zdravila. Zdravljenje torej vedno poteka ‘na napotnico’.

Kakšni so učinki ustreznega zdravljenja?

Ob ustreznem zdravljenju je lahko bolezen nadzorovana, pacienti pa lahko neovirano opravljajo vsakdanje dejavnosti, obiskujejo šolo ali hodijo v službo, se ukvarjajo s športom. Pomembno je, da se pacienti izogibajo hrani, ki sicer poslabša stanje, nasičenim maščobam, rafiniranemu sladkorju. Nujno je tudi opustiti kajenje.

Na koga se lahko pacienti obrnejo po postavljeni diagnozi?

V Sloveniji obstaja Društvo za KVČB, ki deluje od leta 2004 in ima več kot 1740 članov in so organizirani v 11 sekcijah po vsej Sloveniji. Več informacij o društvu je na voljo na njihovi spletni strani http://kvcb.si.

Osnovni podatki o preiskavi:

 • Storitev opravljamo preko napotnice

Lokacije, kjer vodimo paciente s KVČB:

 • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
 • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana
Naročite se z e-napotnico
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×