Endoskopski ultrazvok

Endoskopski ultrazvok

Predstavljamo vam osnove za razumevanje posega – kako se izvaja, s kakšnim namenom in kakšne stranske učinke lahko ima. Tekst ne more odgovoriti na vsa vaša vprašanja, zato za dodatna pojasnila vprašajte vašega osebnega zdravnika ali zdravnika izvajalca preiskave.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer opravljamo endoskopski ultrazvok

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kaj je EUZ in kdo ga opravlja?

Medtem ko npr. pri gastroskopiji natančno pregledamo notranjo površino prebavil, EUZ omogoča pogled v globino, tako da lahko pregledamo celotno debelino stene prebavil.

Uporabljamo ga za pregled zgornjih prebavil (požiralnik, želodec, dvanajsternik) ali spodnjih prebavil (zadnji del debelega črevesa – danka). Možen je tudi pregled nekaterih organov, ki obdajajo prebavila (jetra, trebušna slinavka, žolčne poti, žolčnik …).

Preiskava se izvaja s tanko, upogljivo cevjo, imenovano endoskop, ki ga zdravnik izvajalec, pod kontrolo očesa, uvede preko ust ali zadnjika do mesta, ki nas zanima. Nato vključi ultrazvočno pripravo, ki ustvarja ultrazvočne valove, s pomočjo katerih nastaja slika tkiva ali organa, ki ga pregledujemo.

Preiskavo opravlja zdravnik gastroenterolog – endoskopist, vrhunsko usposobljen specialist za tovrstne preiskave.

Kadar je na osnovi razgovora in pregleda pri zdravniku, laboratorijskih preiskav in drugih ultrazvočnih ali endoskopskih preiskav podan sum na določene bolezni požiralnika, želodca, danke, žolčevodov ali trebušne slinavke, se dogovorimo za EUZ, ki je lahko koristna dopolnilna ali tudi dokončna preiskava.

Najpogosteje ga uporabljamo za:

  • ugotavljanje kamnov v žolčnih poteh (predvsem takrat, ko se pojavljajo podobne težave kot pred operacijo žolčnih kamnov),
  • ugotavljanje bolezni trebušne slinavke (ob nenormalnih laboratorijskih pokazateljih ali ultrazvočni preiskavi trebušnih organov),
  • opredeljevanje različnih zadebelitev stene prebavil, ki so jih morda pokazale predhodne endoskopske preiskave (gastroskopija, kolonoskopija). EUZ nam omogoči oceno narave, velikosti in razširjenosti spremembe in možnosti kirurške obravnave.

Morda boste čutili blago napihnjenost zaradi zraka in vode, v žrelu pa rahlo bolečino. Opisane težave hitro izzvenijo. Še vsaj eno uro po posegu ne priporočamo uživanja hrane ali tekočine.

Z zdravnikom se pogovorite o rezultatih preiskave in nadaljnjih postopkih. Pisni izvid boste prejeli takoj po preiskavi, izjemoma po pošti čez nekaj dni.

Pred preiskavo zgornjih prebavil bomo vaše žrelo omrtvičili z lokalnim anestetikom. Zaradi zaščite endoskopa pred ugrizom, vam bomo v usta dali ustnik. Ležali boste na levem boku in v tem položaju vam bo zdravnik uvedel endoskop. Ves čas lahko normalno dihate, bolečin ne boste imeli.

Večina bolnikov doživlja preiskavo kot blago neprijetno, nekateri pa celo zaspijo. Preiskava traja 15–45 minut.

Pri preiskavi danke v večini primerov ne potrebujemo nobenih zdravil. Tudi pri tej preiskavi boste ležali na levem boku, preiskava pa traja od 10 do 30 minut.

Čeprav so komplikacije možne, so izjemno redke.

Bolečina v žrelu vas lahko spremlja še dan ali dva. Pri lajšanju bolečin si lahko pomagate s pastilami za lajšanje bolečin žrela pri prehladu. Včasih je treba vzeti zdravilo proti bolečinam.

Možni so še: 

  • alergična reakcija na zdravilo, ki ste ga prejeli ob posegu (lokalni anestetik, pomirjevalo),
  • krvavitev v prehodu med požiralnikom in želodcem, zaradi napenjanja (zaplet rešujemo endoskopsko),
  • prehoden pojav povišane temperature v popoldanskem času,
  • predrtje stene z endoskopom, kar lahko zahteva kirurški poseg.

V primeru naslednjih znakov po preiskavi se nemudoma obrnite na osebnega ali dežurnega zdravnika: huda bolečina v prsih ali trebuhu, trd trebuh, kri v izbruhani vsebini ali črno lepljivo blato, omotica, izguba zavesti, vročina in/ali mrzlica.

Pred preiskavo

Kako poteka priprava na EUZ

Pred preiskavo zgornjih prebavil ne smete jesti in piti najmanj 6–8 ur.

Pri pregledovanju spodnjega dela prebavil (danka) je treba zadnji del črevesa na preiskavo pripraviti s pomočjo odvajalnih svečk ali klistirja. V izjemnih primerih je treba črevo očistiti kot pri celotnem endoskopskem pregledu – koloskopiji. Pripravo na preiskavo danke opravite v našem Centru, s pomočjo, za to usposobljenega, zdravstvenega osebja.

Poseg se opravlja v sedaciji (zdravilo s pomirjevalnim učinkom). Sestra vam bo pred posegom v veno na roki namestila iglo, preko katere boste prejeli zdravilo – pomirjevalo. Pomirjevalo vam bo zdravnik apliciral tik pred posegom. Med posegom boste pomirjeni, preiskavo boste lažje prenašali, ne boste pa zaspali. Po posegu vas bomo opazovali še vsaj dve uri. Domov naj vas nekdo pospremi, saj vsaj 12 ur ne boste smeli upravljati vozil.

Posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo povedal, katerih zdravil ne smete opustiti niti pred posegom. Lahko jih zaužijete že nekaj ur pred posegom, z majhno količino vode. Zdravniku endoskopistu povejte za alergije na zdravila ali na gumo. V slednjem primeru je preiskava na žalost neizvedljiva.

Antibiotiki pred EUZ v glavnem niso potrebni. Nekateri bolniki morajo zaradi svoje osnovne bolezni, ki predstavlja tveganje za okužbo, zaužiti preventivno dozo antibiotika pred in po posegu. V večini primerov so bolniki ob diagnozi svoje bolezni seznanjeni tudi s tem. Prosimo, da o tem seznanite zdravnika endoskopista.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×