Kolonoskopija

Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopski pregled širokega in končnega dela tankega črevesja. Predstavljamo vam osnove za razumevanje posega – kako se izvaja, s kakšnim namenom in kakšne stranske učinke lahko ima.

Kolonoskopija v globoki sedaciji

Kolonoskopijo lahko v Novem mestu izvedemo tudi v globoki sedaciji z uporabo propofola. Med preiskavo SPITE.

Globoka sedacija je na voljo samoplačniško. Zanjo se lahko odločite tudi, če se na kolonoskopijo naročate z napotnico – kolonoskopijo izvedemo na napotnico, globoka sedacija pa se doplača.

Kolonoskopija v analgosedaciji

Na Bledu lahko kolonoskopijo izvedemo v analgosedaciji s PROTIBOLEČINSKIM in POMIRJEVALNIM učinkom. Med preiskavo ste PRI ZAVESTI. 24 ur po opravljeni preiskavi v analgosedaciji ne smete upravljati vozil, zato boste za domov potrebovali spremstvo.

Globoko sedacijo in analgosedacijo svetujemo vsem, ki imate strah pred kolonoskopijo ali pa je kolonoskopija otežena zaradi zdravstvenih razlogov.

Če se odločite za preiskavo v globoki sedaciji ali analogosedaciji, vas prosimo, da na to opozorite sodelavce v naročniški službi že ob naročanju na preiskavo. V primeru, da se na kolonoskopijo naročate na napotnico, globoko sedacijo ali analgosedacijo pa boste opravili samoplačniško, boste v čakalni seznam uvrščeni glede na stopnjo nujnosti na vaši napotnici.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: cca 30 min

Lokacije, kjer opravljamo kolonoskopije

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
  • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana
  • Novo mesto | Ljubljanska cesta 28 (Bršljin), 8000 Novo mesto
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kaj je namen kolonoskopske preiskave?

Za preiskavo debelega črevesja se odločimo pri vsaki nejasni krvavitvi oz. sledovih krvi v blatu, nepojasnjeni slabokrvnosti, motenemu ritmu odvajanja, nenadni zaprtosti, menjajočih driskah in zaprtju, nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, pretakanju, napenjanju, hujšanju, dedni obremenjenosti z rakom črevesja ...

Z upogljivim aparatom – koloskopom se skozi danko potuje vse do konca debelega črevesja in pregleda še kratek odsek tankega črevesja. Med preiskavo, ki je lahko na trenutke boleča, se nelagodje lajša z iztiskanjem zraka iz debelega črevesja – prdenjem, ki je tukaj zaželeno. Pri operirancih v trebuhu in po ginekoloških obolenjih je preiskava zaradi brazgotin lahko pričakovano težja. Preiskava traja približno pol ure.

Ob običajni preiskavi: približno 1 ura za počitek in razplinjenje črevesja po preiskavi. V kolikor je preiskava potekala brez zapletov oz. večjih posegov, se lahko začne z uživanjem lažjih obrokov hrane.

Ob večjih posegih (elektroresekcije polipov ...) pa je potrebna 24-urna varnostna hospitalizacija. V tem času smete piti le tekočine. Naslednjih 7 dni se doma sme uživati le lahko, prekuhano hrano (krompir, testenine ...) in neomejene količine tekočine. Priporočen je počitek (izogibanje večjim športnim aktivnostim, dvigovanju bremen, težjih od 3 kg).

Če se doma pojavi bolečina v trebuhu, trd trebuh, vročina, večja količina krvi v blatu (1/2 dcl), je treba o tem takoj obvestiti svojega oz. dežurnega zdravnika.

Biopsije spremenjene sluznice, elektroresekcije polipov, koagulacije žilnih sprememb.

Pred preiskavo

Kako se pripravim na kolonoskopsko preiskavo?

Za uspešno izvedbo kolonoskopije, za dobro preglednost in varen poseg mora biti celotno črevo pred preiskavo popolnoma prazno (brez blata) in temeljito očiščeno. Zelo pomembno je, da pri pripravi na preiskavo upoštevate navodila, ki jih boste prejeli pred samo preiskavo. Nanjo se pripravite z zdravilom Moviprep. Delno ali v celoti priprava poteka že pri vas doma, zato je resnično pomembno, da navodila, ki jih boste prejeli, dobro preberete.

Če prejemate zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulacijska ali antiagregacijska zdravila), ki povečujejo nevarnost krvavitve, se o jemanju teh zdravil pred preiskavo nujno posvetujte z izbranim zdravnikom. Prav tako se z njim posvetujte tudi o jemanju zdravil za sladkorno bolezen ali če pred preiskavo potrebujete  antibiotik.

Zjutraj, z malo vode, vzemite običajna zdravila, razen tistih, ki ste jih morali zaradi preiskave opustiti.

Priporočamo, da v času 2–3 tednov po preiskavi ne načrtujete daljših potovanj.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×