Ginekologija

Ginekologija

Ginekološka ambulanta tudi v enoti Ljubljana!

Ginekologija je eno redkih področij medicine, kjer je z zelo enostavnim pregledom mogoče odkriti predrakave spremembe na materničnem vratu in raka na materničnem vratu. To omogoča bris materničnega vratu – PAP-test. Ta pregled ZZZS krije ženskam enkrat na 3 leta (v primeru, da je bil PAP-test pred tem dvakrat I-negativen in da nimajo dejavnikov tveganja).

Razen sprememb na materničnem vratu omogoča ginekološki pregled tudi odkritje sprememb v nožnici, zlasti različnih vnetij, ugotovitev tumorjev na maternici in jajčnikih ter različnih anatomskih sprememb (povešenje maternice in nožnice, endometriozo male medenice). Vse te spremembe ugotavljamo z otipom rodil, ki pa ne odkrije vseh sprememb, zato je bil dosežen velik napredek z uvedbo vaginalne ultrazvočne preiskave, ki je dopolnilo pregledu z otipom rodil in se izvaja predvsem pri nejasnem ali sumljivem izvidu pregleda z otipom oziroma, če ima bolnica težave, ki jih običajen pregled ne pojasni.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer opravljamo ginekološke preiskave

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
  • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana
Naročite se samoplačniško

Ženski preventivni pregled

Oblikovali smo poseben, vsem ženskam namenjen preventivni pregled, ki vključuje ključne zdravstvene preglede, s katerimi lahko preverite svoje »žensko« zdravje.

Več informacij

Ultrazvočni pregled dojk

V Diagnostičnem centru Bled pacientkam nudimo tudi ultrazvočni pregled dojk. Gre za neinvazivno ultrazvočno preiskavo, ki se uporablja kot samostojna preiskava ali kot dodatek k mamografski preiskavi dojk.

Več informacij

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kako poteka ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je znan vsem ženskam, le tistim morda ne, ki prihajajo na pregled prvič. Najprej si ogledamo zunanje spolovilo in morebitne spremembe na njem. Sledi pregled nožnice in materničnega vratu v zrcalih. Tudi tu ugotavljamo morebitna odstopanja od normale, predvsem razne vnetne spremembe in spremembe na materničnem vratu. Z leseno palčko odvzamemo bris materničnega vratu – PAP-test, sledi otip (palpacija) maternice in jajčnikov z obema rokama, in sicer z 2 prstoma desne roke v nožnici in levo roko na trebuhu. Ginekološki pregled praviloma ni boleč. Bolečina je običajno znak bolezenskih sprememb. Ginekološki pregled lahko dopolnimo še z vaginalno ultrazvočno preiskavo. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×