Mikroultrazvok prostate

Mikroultrazvok prostate

V urološki ambulanti na Bledu pacientom kot prvi v Sloveniji nudimo mikroultrazvok prostate.

KAJ JE MIKROULTRAZVOK?

Mikroultrazvok je nova diagnostična metoda, ki je bolj natančna kot navaden ultrazvok. V primerjavi z navadnim ultrazvokom, ki deluje s frekvenco 10 MHz, mikroultrazvok deluje s frekvenco 29 MHz in omogoča 300x boljšo ločljivost slike.

Omogoča ne le oceno velikosti, ampak omogoča vpogled tudi globje v tkivo; vidimo lahko, kakšno je tkivo in ali so na njem kakršne koli bolezenske spremembe – torej velikost, oblika in struktura prostate. Vidijo se na primer tudi mesta, kjer je bila pred leti narejena biopsija (odvzem vzorcev tkiva). Omogoča tudi vidnost morebitne razširjenosti tumorja zunaj prostate.

V svetu je mikroultrazvok prostate že nekaj let dobro uveljavljena diagnostična metoda, v Diagnostičnem centru Bled pa ga pacientom nudimo kot prvi v Sloveniji, in sicer za odkrivanje različnih bolezni prostate, predvsem raka prostate. Mikroultrazvok prostate se lahko uporablja tako preventivno, diagnostično, kot tudi za spremljanje stanja raka prostate, kadar se odločimo za aktivno opazovanje.

Za mikroultrazvok se najprej naročite na urološki pregled, v sklopu katerega urolog oceni, ali je mikroultrazvok primerna diagnostična metoda za vas.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer izvajamo mikroultrazvok:

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled

Naročite se samoplačniško

KAKO POTEKA MIKROULTRAZVOK PROSTATE?

Preiskavo opravi zdravnik urolog. Opravi se ambulantno, ob pregledu pri urologu. Zato lahko urolog takoj poda mnenje, ali obstaja potreba po nadaljnjih pregledih ali zdravljenju. Mikroultrazvok prostate je minimalno invazivna, neboleča preiskava. Poteka transrektalno – urolog sondo vstavi v zadnjično odprtino. Pacient med preiskavo leži na boku.

Metoda je zelo uporabna tudi pri pacientih s srčnimi spodbujevalniki, kovinskimi vsadki ali endoprotezami kolka, ki ne morejo opraviti magneta (MRI) prostate.

V primeru, da med preiskavo najde sumljiva področja, lahko urolog z isto napravo s pomočjo mikroultrazvoka izvede tudi biopsijo prostate. V primeru, da so na MR našli spremenjene dele prostate, se lahko opravi tudi fuzijsko vodeno biopsijo prostate, pri kateri se združi slika magnetnega slikanja prostate in mikroultrazvoka, kar urologu omogoča izjemno natančno usmerjanje biopsijske igle. S tem se poveča natančnost pri jemanju vzorcev tkiva prostate in posledično zmanjša potrebno število odvzetih vzorcev.

Za pacienta je tako preiskava manj invazivna, z manj nelagodja, manjšo možnostjo zapletov in hitrejšim okrevanjem. Biopsija poteka transperinealno, čez presredek in ne črevo, kar zmanjša možnost okužb zaradi posega in potrebo po preventivnem antibiotičnem zdravljenju. Odvzeti vzorci tkiva se potem pošljejo v histopatološko analizo, kjer se ugotavljajo morebitne rakave spremembe odvzetih vzorcev.

KDAJ/KOMU PRIPOROČAMO MIKROULTRAZVOK PROSTATE?

Vsem moškim, ki:

  1. Imate občutek, da vas pogosto tišči na vodo.
  2. Morate ponoči pogosteje urinirati.
  3. Imate zaradi nenadne potrebe po uriniranju občutek, da ne boste prišli pravočasno do stranišča.
  4. Imate občutek, da se mehur po uriniranju ni povsem izpraznil.
  5. Imate šibek curek urina.
  6. Imate težaven začetek uriniranja (če dlje časa ne priteče nič, potem pa počasi po kapljicah).
  7. Imate prekinjajoč curek urina in kapljanje urina po uriniranju.
  8. Imate zmanjšano spolno poželenje.

Lahko se pojavijo vse ali le nekatere od zgoraj naštetih težav.

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×