Ultrazvočno vodena punkcija prostate

Ultrazvočno vodena punkcija prostate

Ultrazvočno vodena biopsija/punkcija prostate je invazivna diagnostična metoda, ki se uporablja pri diagnostiki raka prostate, na katero vas bo napotil vaš urolog.

V Diagnostičnem centru Bled punkcijo/biopsijo prostate izvajamo na tri načine.

1) Ultrazvočno vodena biopsija prostate skozi kožo na presredku (transperinealno)

Izvaja se pod neprekinjeno ultrazvočno kontrolo, pri čemer urolog z biopsijsko iglo odvzame tkivo prostate skozi kožo na presredku. Gre za novejšo metodo, ki jo izvajamo v Diagnostičnem centru Bled le v naši enoti na Bledu. Metoda je pacientom bolj prijazna od transrektalne ultrazvočno vodene biopsije prostate, saj urolog vzorcev ne jemlje skozi črevo. S tem je manjša pojavnost okužb, saj pot igle poteka skozi kožo. Metoda je priporočena s strani Evropske zveze urologov.

2) Fuzijsko vodena punkcija prostate – NOVO V SLOVENIJI!

Gre za minimalno invazivno diagnostično metodo, ki združuje visoko ločljivo slikanje z mikroultrazvokom in slikanje z magnetno resonanco (MRI). Mikroultrazvok v primerjavi s klasičnim ultrazvokom prostate omogoča natančnejši prikaz prostate, saj omogoča 300x boljšo ločljivost prikazane slike. Te se nato združijo z MRI slikami prostate. Združene slike urologu omogočajo izjemno natančno usmerjanje biopsijske igle do sumljivih področij znotraj prostate. Zaradi natančnejšega prikaza sumljivih področij je zato med punkcijo treba odvzeti manj vzorcev. Za pacienta je tako preiskava manj invazivna, z manj nelagodja, manjšo možnostjo zapletov in hitrejšim okrevanjem. Biopsija poteka transperinealno, čez presredek in ne danko, kar zmanjša možnost okužb zaradi posega in potrebo po preventivnem antibiotičnem zdravljenju.

Fuzijsko vodena punkcija prostate je dragoceno orodje pri zgodnjem odkrivanju in diagnostiki raka prostate, še posebej v primerih, ko druge slikovne tehnike niso uspele zaznati sumljivih področij. Preiskavo izvajamo samo samoplačniško v naši enoti na Bledu.

3) Transrektalna ultrazvočno vodena biopsija prostate

Je preiskava, kjer urolog pod neprekinjeno ultrazvočno kontrolo z biopsijsko iglo skozi danko odvzame koščke tkiva prostate. Metodo izvajamo na vseh treh lokacijah Diagnostičnega centra Bled – na Bledu, v Ljubljani in v Novem mestu.

Pri vseh treh metodah vzorce tkiva prostate pošljemo na analizo v naš histopatološki laboratorij. Glede na histopatološki izvid, pacientu svetujemo nadaljnje zdravljenje.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacije, kjer opravljamo ultrazvočno vodeno punkcijo prostate

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled (transperinealno, fuzijsko, transrektalno)
  • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana 
  • Novo mesto | Ljubljanska cesta 28 (Bršljin), 8000 Novo mesto 
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×