Ultrazvočno vodena punkcija <br> kalcinacije rame

Ultrazvočno vodena punkcija
kalcinacije rame

Če čutite bolečino ob dvigovanju roke nad glavo ali pri zapenjanju varnostnega pasu oziroma težje premikate roko v višini nad glavo ali za hrbet, če vas ponoči zbudi bolečina v rami in če začne bolečina iz rame izžarevati proti komolcu, je pogosto vzrok vnetje tetiv s kalcinacijo oz. kalcinirajoči tendinitis.

Stanje in s tem tudi bolečino uspešno zdravimo z neoperativnim posegom ultrazvočno vodene punkcije rame, ki je v svetu že zelo uveljavljena metoda.

Kalcinirajoči tendinitis je stanje, ko ob kalcinaciji v tetivi rame nastane vnetje in na tem mestu izrazito boli. Gre za razmeroma pogosto težavo – po nekaterih študijah jo ima do 20 odstotkov ljudi, starih od 40 do 65 let, pojavlja se tudi pri mlajših, nekoliko pogostejša je pri ženskah kot pri moških.

Kristali kalcija se postopoma nalagajo v degeneriranem delu tetive v rami, ki takšna postane zaradi slabše prekrvljenosti . Ko volumen naloženega kalcija doseže kritično velikost oz. ob določeni ponovni poškodbi, se kristali pričnejo sproščati v okolico tetive in povzročajo vnetje.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 20-40 min

Lokacije, kjer opravljamo ultrazvočno vodeno punkcijo kalcinacije rame

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se samoplačniško

Komu je poseg namenjen?

Tovrsten poseg priporočamo vsem tistim, ki imajo bolečine na mestu kalcinacije, in sicer čim prej po začetku pojava bolečine. Težave imajo zlasti tisti, ki opravljajo ponavljajoče se gibe (dvigovanje, prenašanje, delo za računalnikom …), in tisti, ki so v preteklosti utrpeli poškodbo tetive.

Pri naročanju mora pacient s seboj prinesti svežo ultrazvočno sliko, ki potrjuje, da je mesto bolečine kalciniran del tetive (običajno z vnetjem okolne tetive) in izključuje druge morebitne vzroke, kot npr. natrganina tetive, vnetja burse. UZ preiskavo rame lahko pacientu opravimo tudi v Diagnostičnem centru Bled.

Kako poteka poseg?

Poseg traja od 20 do 40 minut, odvisno od velikosti in trdote kalcinacije. Za poseg mora biti kalcinacija v tetivi večja od 8 mm. Pod kontrolo ultrazvočne slike se natančno punktira kalcinacijo in izpira ter odstrani določen delež kristalov. Lahko se izpere več kot 80 % kalcinacije. Prvi dan se zaradi otekline tkiva lahko pojavi bolečina na mestu punkcije, zato priporočamo protibolečinsko tableto (paracetamol ali peroralne nesteroidne antirevmatike), sicer pa takoj dosežemo bistveno izboljšanje gibljivosti rame in v nekaj dneh popolno prenehanje bolečine.

Posega pri večini pacientov ni treba ponavljati. Le pri približno 20 % pacientov se bolečina v lažji obliki lahko ponovi čez 3–6 mesecev. V teh primerih preverimo stanje z ultrazvočno preiskavo. Če so v tetivi še prisotne kolekcije kalcija, ki so večje od 8 mm, poseg ponovimo. V primeru, da so prisotni le še posamezni manjši kristali (nekaj mm), priporočamo terapijo z udarnimi valovi.

Ultrazvočno vodene punkcije rame ne moremo izvajati edino pri tistih, ki so alergični na Ksilokain. To je enako protibolečinsko zdravilo kot ga dobite pri zobozdravniku.

Po samem posegu

Od štiri do osem tednov po posegu priporočamo redno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, sicer pa izogibanje ponavljajočih se gibov z roko nad nivo glave ali dvigom težkih bremen. Priporočeno je stopnjevanje vaj za krepitev mišic ramenskega obroča pod strokovnim vodstvom fizioterapevta, koristni so tudi drugi fizioterapevtski postopki za izboljšanje regeneracije tetive (ultrazvok, magnet).

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×