Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza je sistemska presnovna kostna bolezen, pri kateri je značilno zmanjšana trdnost kosti, kar vodi do zloma že ob majhni poškodbi (padec s stojne višine). Trdnost kosti je odvisna od mineralne kostne gostote in mikroarhitekture kosti. Osteoporoza prizadene tako ženske kot moške. Najbolj značilni simptomi so zlomi zapestja, hrbteničnih vretenc in kolka. Najbolj pogosti klinični dejavniki tveganja za zlom so starost, zgodnja menopavza, nizka telesna masa, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, celiakija, zlom kolka pri materi ali očetu, ki je zlom utrpel po 45. letu, prejemanje kortikosteroidnih zdravil, morebitna revmatološka obolenja.

Z razvojem novih tehnologij in zdravil se danes da osteoporozo uspešno diagnosticirati ter zdravitiMerjenje mineralne kostne gostote opravljamo z najsodobnejšimi aparati Hologic. Z denzitometrijo lahko potrdimo ali izključimo diagnozo osteoporoze in spremljamo odziv na zdravljenje z zdravili.

Meritev na aparatu opravi medicinska sestra, nato zdravnik opravi analize izmerjenih vrednosti hrbtenice in kolka in preiskovanki/cu razloži dejansko stanje mineralne kostne gostote. Glede na novejše smernice za zdravljenje osteoporoze z zdravili pa je treba upoštevati tudi morebitne dejavnike tveganja, zato vse podatke vnesemo še v računalniški sistem FRAX, ki nam poda izračun tveganja za zlom kosti.

Ker je cilj zdravljenja preprečiti zlom kosti, zdravimo osebe z visokim tveganjem za zlom, vsem pa svetujemo zdravo prehrano, čim več gibanja in po potrebi tudi dodajanje vitamina D.

Pred preiskavo ni treba biti tešč, na meritev je priporočeno priti brez kovinskih predmetov. Celoten postopek traja od 20 do 30 minut.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 30 min

Lokacije, kjer opravljamo denzitometrijo

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
Naročite se samoplačniško
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×