Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija je endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika. Predstavljamo vam osnove za razumevanje posega – kako se izvaja, s kakšnim namenom in kakšne stranske učinke lahko ima. Tekst ne more odgovoriti na vsa vaša vprašanja, zato za dodatna pojasnila vprašajte vašega osebnega zdravnika ali zdravnika izvajalca preiskave.

Gastroskopija v globoki sedaciji

Gastroskopijo lahko v Novem mestu izvedemo tudi v globoki sedaciji z uporabo propofola. Med preiskavo SPITE.

Globoka sedacija je na voljo samoplačniško. Zanjo se lahko odločite tudi, če se na gastroskopijo naročate z napotnico – gastroskopijo izvedemo na napotnico, globoka sedacija pa se doplača.

Gastroskopija v analgosedaciji

Na Bledu lahko gastroskopijo izvedemo v analgosedaciji s PROTIBOLEČINSKIM in POMIRJEVALNIM učinkom. Med preiskavo ste PRI ZAVESTI. 24 ur po opravljeni preiskavi v analgosedaciji ne smete upravljati vozil, zato boste za domov potrebovali spremstvo.

Globoko sedacijo in analgosedacijo svetujemo vsem, ki imate strah pred gastroskopijo. 

Če se odločite za preiskavo v globoki sedaciji ali analogosedaciji, vas prosimo, da na to opozorite sodelavce v naročniški službi že ob naročanju na preiskavo. V primeru, da se na gastroskopijo naročate na napotnico, globoko sedacijo ali analgosedacijo pa boste opravili samoplačniško, boste v čakalni seznam uvrščeni glede na stopnjo nujnosti na vaši napotnici.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 5 - 15 min

Lokacije, kjer opravljamo gastroskopije

  • Bled | Pod skalo 4, 4260 Bled
  • Ljubljana | Barvarska steza 4 (Vila Urbana), 1000 Ljubljana
  • Novo mesto | Ljubljanska cesta 28 (Bršljin), 8000 Novo mesto
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Pogosta vprašanja

Naročanje

Kaj naj naredim, če na pregled ne morem priti ob dogovorjenem terminu?

V primeru, da na specialistični pregled ne morete priti ob dogovorjenem terminu in bi ga želeli prestaviti, vas prosimo, da nas o tem čim prej obvestite po elektronski pošti info@dc-bled.si ali pokličete v naročniško službo Diagnostičnega centra Bled, kjer ste se dogovorili tudi že za predhodni termin.

Naročniška služba je dosegljiva vsak dan med 8. in 13. uro.

Diagnostični center Bled je ob sobotah, nedeljah in praznikih zaprt.

 Bled, Novo mesto: 04 579 80 00
 Ljubljana: 01 280 46 60

Na specialistični pregled v Diagnostičnem centru Bled se lahko naročite tako z e-napotnico osebnega ali drugega napotnega zdravnika kot tudi samoplačniško. Prosimo, da si o načinih naročanja preberete TUKAJ.

Naročniška služba je dosegljiva vsak delovnik med 8. in 13. uro.

Diagnostični center Bled je ob sobotah, nedeljah in praznikih zaprt.

O preiskavi

Kaj je gastroskopija?

Ezofago-gastro-duodenoskopija (skrajšano gastroskopija) je neposredno gledanje v notranjost zgornjega dela prebavil. Tanek in upogljiv optični inštrument (gastroskop) uvedemo skozi usta in najprej pregledamo požiralnik, nato opravimo še pregled želodca in dvanajsternika. Endoskopski pregled zgornjih prebavil je mnogo bolj natančna preiskava kot kontrastni rentgenski pregled. Gastroskopijo vam bo naredil za to usposobljen zdravnik, specialist gastroenterolog.

Pred preiskavo bomo vaše žrelo omrtvili z lokalnim anestetikom. Zaradi zaščite endoskopa pred ugrizom vam bomo v usta dali ustnik. Ležali boste na levem boku; v tem položaju vam bo zdravnik uvedel endoskop. Zaradi boljše preglednosti med preiskavo, skozi kanal endoskopa vpihavamo zrak, tako da boste morda občutili napenjanje. Ves čas lahko normalno dihate, bolečin ne boste imeli, mogoče pa je draženje v žrelu in siljenje na bruhanje. Poseg običajno traja 5–10 minut.

Biopsija: Z drobnimi kleščicami odvzamemo vzorec tkiva za preiskavo ali odstranimo droben polip. Vzorec tkiva nato pogledamo pod mikroskopom (histologija), da natančno ugotovimo naravo bolezenske spremembe. Poseg je neboleč, komplikacij praktično ni.

Polipektomija: pomeni odstranitev polipa. To napravimo tako, da skozi kanal endoskopa uvedemo zanko, vanjo ujamemo polip in ga z električnim tokom v celoti odrežemo. Odstranjen polip izvlečemo za histološko preiskavo. Poseg ni boleč. Opravljamo ga le po predhodnem dogovoru, da lahko en dan ostanete na opazovanju v Centru. Drugi endoskopski posegi so še: ustavitev krvavitve iz razjede ali poškodovanih žil, dilatacije zožitev, odstranitev tujkov.

Sporočili vam bomo rezultate preiskave in predpisali zdravljenje (če bo potrebno). Otrdelost grla traja povprečno pol ure, v tem času ne smete piti in jesti. Rahla bolečina v grlu bo minila sama od sebe, prav tako napetost ali krči. Če smo vam pred preiskavo dali zdravilo za umiritev, tisti dan ne smete voziti avtomobila. O rezultatih histološke preiskave bomo v nekaj dneh obvestili vašega zdravnika.

V primeru naslednjih znakov je po preiskavi ali posegu potreben takojšen posvet z vašim zdravnikom:

  • huda bolečina za prsnico ali v trebuhu, trd trebuh,
  • kri v izbruhanem ali črno lepljivo blato, omotica, kolaps,
  • vročina in/ali mrzlica.

Zapleti so pri gastroskopiji izjemno redki. Možna je perforacija – predrtje stene prebavil (z endoskopom ali po polipektomiji), zaradi katere je potrebna operacija. Krvavitev lahko nastopi predvsem po odstranitvi polipa, ponavadi se ustavi spontano; redkeje so potrebni drugi posegi. Ostali zapleti so še redkejši.

Pred preiskavo

Kako se pripravim na gastroskopsko preiskavo?

Najmanj 6–8 ur pred preiskavo ne smete jesti in piti. Če ste preobčutljivi na zdravila ali lokalne anestetike, imate težja obolenja, hemofilijo, ali ste nagnjeni k obsežnejšim krvavitvam po majhnih poškodbah ... to povejte zdravniku.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×